Zdeněk Vacek: Ze skříněk na klíček se stala chytrá zařízení

Výdejní boxy jsou stále vyhledávanějším způsobem doručení z e-shopů. A každý trh k doručování do boxu přistupuje jinak. „Polsko jde cestou čím ‚více kapacity, tím lépe‘, naopak Skandinávie jde spíše směrem menších parcel boxu s větším pokrytím v rámci měst,“ říká ředitel OX Pointu Zdeněk Vacek.

Doručování do výdejních boxů akcelerovalo s posílením e-commerce v posledních letech, a zejména pak v době pandemie. Kam směřuje vývoj v této oblasti?

V odvětví e-commerce poptávka po výdejních boxech kontinuálně roste, a to nejen vzhledem ke covidové situaci. Trh s boxy má v Česku ještě stále prostor k růstu, podle našich dosavadních výpočtů jsme pod polovinou nasycení trhu. Například oproti severským zemím, kde je doručování do boxu opravdu silným trendem, disponujeme asi třetinou.

Doručovací boxy začínaly jako v podstatě „skříňky na klíček“, dnes jde o pokročilá zařízení. Jakými funkcemi a technologiemi jsou vybaveny?

Nyní se z těchto „skříněk na klíček“ stala chytrá zařízení. OX Point má v nabídce několik druhů boxů, od těch energeticky méně náročnějších až po boxy s chlazením, které jsou aktuálně velmi žádané. Naším hlavním byznys modelem je koncept otevřené platformy a smart cities. Chceme, aby nešlo o pouhá výdejní místa, ale aby jejich využití bylo víceúčelové pro všechny partnery. Chytré doručovací boxy umožní lidem zaplatit pokutu, odbavit městské poplatky či si dokonce vypůjčit knihu z knihovny a například si u toho vyzvednout nákup z libovolného e-shopu. Do budoucna počítáme se zařazením technologie bankovní identity či automatické dezinfekce schránek pomocí UVC světel.

Díky chlazeným boxům lze doručovat také potraviny. Jaký je zájem o tuto možnost a o kolik se prodraží výroba chlazené varianty oproti běžné schránce?

Zájem o doručování potravin vzrostl rapidně především v době covidové pandemie, kdy takové služby pro zákazníky byly vhodnější kvůli ochraně vlastního zdraví. Průkopníkem, jenž do toho s námi v ČR šel, je online obchod s potravinami Rohlik.cz, který udává trend. Aktuálně se díky tomu bavíme s většinou retailových hráčů na trhu, jak na vlnu trendu naskočit také. Je to určitě do budoucna nezbytný distribuční kanál, který bude potřebovat každý velký hráč na trhu s potravinami. Rozdíl v ceně oproti schránkám pro e-shopové zásilky je řádově zhruba 30 až 40 procent, vzhledem k náročnosti a variabilitě technologie.

Jednou z překážek u části nakupujících je způsob autorizace při otevírání boxů. Daří se zjednodušit přístup ke schránkám při zachování bezpečnosti zásilky?

OX Pointy jsme vybavili softwarem, který je ověřený po několik let skrz naší partnerskou firmu Payment4U. Navazujeme tak na služby, které jsou oblíbené a funkční. Nabízíme ovládání boxů nejen aplikací, ale i přímo na boxu bez nutnosti instalovat dodatečný software na telefon.

Schránky by měly přispívat ke snížení nákladů na doručení, protože odpadá nutnost personálu jako v případě výdejen nebo vícenákladů spojených s opakovaným doručením na adresu. O kolik procent se může e-shopu, resp. kupujícímu snížit cena za doručení v případě zásilky standardní velikosti v nechlazeném režimu při závozu ze skladu e-shopu v Praze do boxu ve Dvoře Králové nad Labem?

Konkrétní procento vám určitě neřekneme, protože cena se skládá nejen z ceny za uložení do boxu, ale také záleží na ceně za dopravu, kterou nastaví jednotliví nasmlouvaní dopravci podle sebe. Každý tedy k tomu může přistoupit individuálně. Každopádně obecný předpoklad je, že by služba doručení do boxu měla být podobná jako cena za doručení do výdejního místa s tím rozdílem, že box je vám k dispozici nonstop.

Kromě snížení nákladů na doručení je také nutné zmínit, že doručovací boxy jsou předpokladem pro šetrnější logistiku. Příkladem je omezení aut s kurýry, která zahlcují dopravu, často stojí na chodnících či dokonce blokují dopravu. Navíc se jedná o ekologičtější a udržitelnější variantu.

Jakou máte zpětnou vazbu na doručování do boxů ze strany přepravců a s nimi spolupracujících kurýrů (dopravní dostupnost, parkování, jednoduchost manipulace a ergonomie ovládání, zpětná logistika atd.)?

Taková data firma OX Point ještě nemůže poskytnout. Aktuálně jsme ve fázi budování sítě, která bude dostupná téměř všude po České republice. Brzy budeme integrovat první e-shopy a dopravce, kteří budou naši síť využívat. Síť OX Point je ale otevřená jakékoliv spolupráci. Jedná se totiž o sdílenou síť, kterou bude moct využívat prakticky každý subjekt, nikoho nechceme brát jako konkurenta, ale naopak jako partnera.

Jak se v oboru vzděláváte a které zdroje informací a novinek sledujete?

Ze zajímavých zdrojů sledujeme například web parcelandpostaltechnologyinternational.com, který je plný informací a inspirace ze světa doručování zboží. Zároveň sledujeme vývoj na trzích, jako jsou Polsko, Skandinávie a další vyspělé země v oblasti out of home delivery, ze kterých také čerpáme. Je zajímavé, že každý trh k doručování do boxu přistupuje jinak. Například Polsko jde cestou čím „více kapacity, tím lépe“, naopak Skandinávie jde spíše směrem menších parcel boxu s větším pokrytím v rámci měst.

Máte profesní plány?

OX Point je jedním z projektů, kterému se věnuji. Rozvíjíme díky mateřské firmě Payment4U i další oblasti jak v segmentech e-commerce, tak i automatizace a financí. Velmi perspektivní oblastí růstu vidíme i v alternativních nástrojích platebního styku včetně kryptoměn a obecně technologie blockchainu, která má využití napříč segmenty.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest