Průmyslová hala bude dešťovou vodu ze střechy měnit na pitnou

Logistický areál u Ostředku na D1, který staví skupina UDI Group, připravuje technologii, která umí přečišťovat dešťovou vodu zachytávanou na střechách hal na pitnou. Voda, která by jinak bez užitku odtekla do dešťové kanalizace, nebo která používá výhradně na zálivku zeleně, by díky nové technologii měla být zadržena v retenční nádrži, přečištěna na kvalitu pitné vody a využívána pro potřeby zaměstnanců a provozů v areálu. Sdělila to ředitelka strategie UDI Group Marcela Fialková.

„Neobáváme se, že bychom neměli dostatek dešťové vody. I v suchých letech počítáme, že bychom měli v retenční nádrži sloužící výhradně pro jímání vody ze střechy největší z hal, zadržet dostatek vody pro potřeby tří čtvrtin areálu. Zbytek bude zásobován vodou z vrtů. Každoročně by systém mohl uspořit až 8700 metrů krychlových pitné vody,“ vysvětluje Marcela Fialková.

Do výstavby průmyslového areálu Sázava Logistics Park investuje UDI Group miliardu korun. Stavbu zahájila společnost letos na jaře, aktuálně je dokončena první z hal a staví se další dvě. Podle developera je pronajato 75 procent areálu. Stavba bude dokončena a plně uvedena do provozu na konci příštího roku.

Celý areál UDI Group Sázava Logistics Park cílí na certifikaci v systému BREEAM na úrovni Very Good. Na pozemku, který má 140 000 metrů čtverečních bude zachován poměrně velký podíl zeleně, samotné haly z velikosti pozemku zaberou 50 000 metrů čtverečních. Na všech střechách budou instalované světlé fólie, které snižují ohřívání vzduchu nad halami a tím zamezují vzniku efektu tzv. tepelného ostrova. Energetický štítek počítá s kategorií B, tedy velmi úsporná stavba. Kromě retence dešťové vody ze střechy největší z hal a jejího přečišťování na pitnou bude dešťovka z ostatních střech a všech zpevněných povrchů sváděna do dalších dvou retenčních nádrží a po stabilizaci bude používána na závlahu zeleně v areálu. Na pozemku pak firma vysadí více než stovku nových strojů, součástí budou také čmelíny a broukoviště.

Pokud se systém přečišťování dešťové vody osvědčí, počítá s ním společnost také na dalším svém průmyslovém areálu u dálnice D5 u Plzně. Tam zvažuje na střechách umístit také solární elektrárnu, která by kromě elektřiny pro areál byla schopná ve špičkách zásobovat i obě okolní obce nebo přilehlý průmyslový areál. Podle společnosti mají tyto technologie mají poměrně rychlou návratnost vložené investice a výrazně zvyšují hodnotu areálu. Nájemci průmyslových hal totiž dnes vysoký environmentální standard budov vyžadují. Kromě investic do samotných budov plánuje UDI Group u Přehýšova také vytvořit biokoridory v toku dvou okolních potoků, které jsou dnes zregulovány do nepřirozeného vydlážděného koryta.

Video z výstavby: https://www.youtube.com/watch?v=1dsuU7ie-IM

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest