Renault Trucks znižuje spotrebu paliva a emisie CO2

Renault Trucks znižuje spotrebu paliva a emisie CO2

Výrobca vybavuje svoje modelové rady T, T High, C a K novými motormi DE11 a DE13, ktoré spoločne s pokročilými technológiami ako je Turbo Compound a ponukou špecializovaných služieb môžu znížiť spotrebu až o 10%.

Renault Trucks v roku 2021 zásadne inovoval svoje rady T, T High, C a K v oblasti dizajnu, jazdného komfortu a pohodlia na palube. Značka v tomto trende pokračuje a prichádza s ponukou nových 11 a 13-litrových motorov Euro 6 Step E, DE11 a DE13, ktoré v kombinácii s novými technológiami a špecializovanými službami zaisťujú až 10% úsporu paliva v porovnaní s predchádzajúcou generáciou motorov Renault Trucks.

Optimálna účinnosť nových motorov DE11 a DE13

Nová generácia motorov Renault Trucks Euro VI Step E, DE11 a DE13 ponúka nové technológie, ktoré výrazne znižujú spotrebu paliva a emisií CO2. Pre čo najúčinnejšie spaľovanie sú motory DE11 a DE13 vybavené novo tvarovanými patentovanými piestami s takzvaným „vlnovým“ efektom, ktorý zlepšuje spaľovanie a účinnosť tým, že smeruje tepelnú energiu do spaľovacieho priestoru. Vďaka tomuto riešeniu je aj lepšie využívaný kyslík dodávaný do palivovej zmesi.

Nové motory sú taktiež vybavené vstrekovačmi paliva so zvýšenou presnosťou, ktoré sú zároveň prispôsobené inovovanému systému spaľovania. Na zvýšenie účinnosti sa Renault Trucks zameral na zníženie trecích strát. Boli prepracované ojnice, piesty a kľukový hriadeľ vrátane optimalizácie systému odvetrávania zmesi plynov a olejovej hmly. Bolo tiež vyvinuté nové výkonné turbodúchadlo s novými guličkovými ložiskami so zlepšenou dobou odozvy a olejové čerpadlo s premenlivým prietokom to všetko v kombinácii s olejom s nízkou viskozitou.

V neposlednom rade sa Renault Trucks rozhodol pre ďalšiu optimalizáciu systému následného spracovania výfukových plynov a novú riadiacu jednotku motora.

Technológia Turbo Compound pre ešte väčší výkon

Na dosiahnutie optimálneho výkonu môžu byť vozidlá Renault Trucks T, T High a C voliteľne vybavené motorom DE13 TC s technológiou Turbo Compound, ktorá prináša výraznú úsporu paliva bez vplyvu na prepravnú rýchlosť alebo ovládateľnosť vozidla.

Prídavná turbína systému Turbo Compound, umiestnená za turbodúchadlom, premieňa zvyškovú energiu obsiahnutú vo výfukových plynoch na mechanickú energiu, ktorú prenáša späť na kľukový hriadeľ vo forme dodatočného krútiaceho momentu motora. Turbo Compound tak umožňuje dosiahnuť vyšší krútiaci moment dodávaný pri nižších otáčkach motora. Na diaľnici, pri tempomate a pri jazde do kopca tak možno udržiavať konštantné otáčky bez nutnosti podraďovania.

Nová prevodovka pre rýchlejšie radenie

Vozidlá sú vybavené prevodovkou Optidriver novej generácie, ktorá obsahuje nový riadiaci softvér s výpočtovými mechanizmami radenia a nový ovládač spojky pre plynulejšiu a ešte rýchlejšiu zmenu prevodových stupňov.

Pokročilý softvér

Na dosiahnutie väčších úspor paliva zvolil Renault Trucks riešenie Smart Torque Control, ktoré maximalizuje dobu strávenú v zóne s najlepšou účinnosťou motora bez vplyvu na komfort ovládania vozidla.

Renault Trucks ďalej pokračuje vo vylepšovaní prediktívneho tempomatu Optivision, ktorý využíva topografiu vozovky na optimalizáciu radenia a zvýšenie úspory paliva. Výrobca tiež ponúka riešenia, ktoré podporujú dopravcov v snahe sledovať a zlepšovať spotrebu paliva a emisií CO2 ich vozového parku. Softvér pre správu vozového parku Optifleet (modul Check) sleduje spotrebu paliva každého vozidla a analyzuje štýl jazdy s cieľom určiť oblasť, kde je možné spotrebu zlepšiť. Renault Trucks ponúka aj kompletný školiaci program o zásadách hospodárnej jazdy, aby pomohol svojim zákazníkom udržať spotrebu paliva pod kontrolou.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest