Mnohokrát se díváte špatným směrem, ale i díky chybám se učíte

O svém pohledu na inovace, vývoj a trendy v e-commerce a potřebu vzdělávání hovoří Přemysl Vícha, ředitel divize E-business NWT/ Patro.cz.

Pracujete v oblasti e-commerce. Jak tuto sféru proměnilo dění v posledních téměř dvou letech?

Výrazně se pracuje na logistice, poslední míli ke koncovému klientovi. Není neobvyklá nabídka od e-shopů, že má klient zboží i do hodiny od objednání doma. Výrazně se také rozšiřuje nabídka výdejních boxů. To jsou věci jen ze strany logistiky. E-commerce v době covidu zaznamenal výrazný růst a bylo třeba ve všech segmentech optimalizovat. Rostou ti, co byli připraveni. Výrazný rozvoj mají též doplňkové služby, například připojištění za ztracené či rozbité zboží. Svůj boom mají i odložené platby – Twisto, Mallpay.

Nakolik je oblast e-commerce inovativní oproti jiným oborům a odvětvím?

Netroufnu si hodnotit jiné obory, na to jsou určitě povolanější. Covid však napomohl náš „průmysl” ještě více nakopnout. Za poslední rok jsme se posunuli v ovládání nákupů o dva až tři roky dopředu. Výrazně se zvýšil počet zákazníků, kteří se nebojí nakupovat přes internet. Například cílová skupina nad 65 let se nám zvýšila o asi 150 procent.

Zmínil byste zajímavé logistické projekty, které jste v poslední době realizovali? A jak jste uspěli?

Výrazně jsme optimalizovali interní logistiku v rámci našeho skladu. Zvýšili jsme průtok zboží z našich skladů o zhruba 300 procent. Také jsme zapracovali na interním marketplaces (dropshippingu), který nám nyní činí přibližně desetinu všech objednávek, které realizujeme. To znamená, že klient obdrží zboží rychleji, náš sklad to však nezatíží a zákazník si ničeho nevšimne. Šetříme tím i životní prostředí, jelikož zboží zbytečně nevozíme „nahoru/dolů“ po celé České republice.

Co se nám zatím nevyplatilo, byla expedice do tří hodin od objednání v aglomeraci Zlín. O službu nebyl zájem, tehdy jsme předběhli dobu, která ale přijde. Jsme na ni připraveni. Ne každý preferuje zboží mít ihned u sebe.

Jak byste popsal hlavní trendy a výzvy v logistice a dodavatelském řetězci v oblasti, ve které působíte?

Logistika je pro e-shopy nejdůležitějším partnerem. Proto jsme investovali a integrovali všechny velké hráče, abychom nabídli klientovi rychlou a příjemnou expedici tam, kam potřebuje. Zároveň vnímáme problémy dopravců a vypínáme ty, kteří mají dočasné logistické problémy. Poslední dobou je samozřejmě největším problémem dodávka zboží kontejnery k nám na sklad. Výrazné zvýšení cen a zpoždění dodávek má vliv téměř na každý sortiment. S tímto si musíme však poradit, jiná cesta není. Je to věc, na kterou se nikdo neuměl připravit, prostě některé zboží výrazně zdražuje a je nedostupné. Kdo něco potřebuje nakoupit, ať nakupuje již nyní. Největší výzvou je teď přepravit zboží v co nejkratším čase.

Podporujete pracovníky v logistice, aby byli inovativní?

Musíme stále sledovat trend a trh, protože bez inovativních lidí se nikam neposuneme. Jsem rád, že se díváme kolem sebe s otevřenými očima a dokážeme reagovat, inspirovat se.

V čem spočívá konkurenční výhoda firmy, která se zaměřuje na inovace, oproti jiné, která inovativní není?

Novinky a stálý vývoj vás udržuje v konkurenčním prostředí, a díky tomu můžete růst a na trhu fungovat. Kdo toto nedělá, velmi rychle ztrácí krok s konkurencí, a tím jeho byznys končí. Mnohokrát se díváte špatným směrem, ale i díky chybám se učíte.

Jak se v oboru vzděláváte a které zdroje informací a novinek sledujete?

Žijeme v době extrémních možností dostat se k informacím. Vedle specializovaných webů a publikací jsou velkou inspirací i sociální sítě. Inspirací jsou východní trhy, které jsou výrazně vepředu v technologiích. Důležité je se inspirovat i na konferencích, které jsou opět po roce živé, a nikoliv pouze online. Konečně můžete debatovat o různých směrech ve vašem byznysu fyzicky.

Máte profesní plány?

Ty největší si necháme zatím pro sebe. Ve firmě se však zaměřujeme na čistotu dat, a tedy lepší komunikaci v interních systémech. Také pracujeme na vylepšování interních procesů, čímž získáme větší efektivitu zásilky.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest