Investice do nového skladu Coca-Cola HBC dosáhla půlmiliardy korun

Areál společnosti Coca-Cola HBC CZ/SK v pražských Kyjích se rozrostl o nový sklad vybavený nejmodernějšími technologiemi. Díky investici téměř půl miliardy korun vyrostla hala o rozloze 9125 metrů čtverečních, jež pojme přes 21 tisíc palet. Výrobci nápojů umožní lépe zvládat současné potřeby pro zajištění servisu jeho zákazníkům. Zároveň je navržená tak, aby pokryla budoucí potenciální růst a rozšiřování portfolia výrobků. Investice zahrnuje kromě pokročilých skladových technologií využívajících automatizovaná řešení s prvky umělé inteligence také modernizaci venkovních prostor areálu s ohledem na udržitelnost a ohleduplnost k životnímu prostředí a snížení zátěže hluku pro okolní komunitu.

„Ačkoliv byl celý projekt naplánován dávno před covidovou krizí, podařilo se nám i přes veškerá omezení tuto velkou investici dotáhnout včas do konce a provoz spustit během 15 měsíců od startu výstavby. Samotná hala se pyšní množstvím špičkových moderních technologií, jež přispějí k lepší obsluze našich zákazníků. Na co jsem dále zvláště hrdý, je systém mokřadu vybudovaný na pozemcích v blízkosti skladu. Právě tam budeme odvádět veškerou dešťovou vodu z budov a přilehlých prostor, která by jinak skončila v kanalizaci. Voda se tak bude vracet přirozeně do přírody a přispěje k podpoře biodiverzity v přilehlém okolí. V horkých letních měsících navíc zajistí šetrné chlazení okolí,“ vysvětluje Jan Turek, ředitel supply chain (výroby a logistiky) Coca-Cola HBC CZ/SK.

Výstavba nové haly odstartovala v březnu 2020, do spuštění zkušebního provozu 12. července 2021 tak uplynulo 470 dní. „Během nich se podařilo za ztížených podmínek daných koronavirovou pandemií provést nejen výstavbu haly včetně všech potřebných technologií, ale i okolní komunikace, protihlukové stěny, nakládací přístřešky a vybudování mokřadu. Aby byla zajištěna efektivita přepravy palet, byl nový automatizovaný sklad propojen s původními skladovými prostory. Pro správnou funkčnost automatizovaných technologií byly po stavební stránce kladeny u tohoto projektu největší nároky na rovinnost podlah a dílčí plnění termínů umožňujících zahájení montáže technologií,“ popisuje Tomáš Rys, technický ředitel ze společnosti Strabag.

Hala je vybavena systémem kontroly správnosti přípravy a nakládky, a to díky kamerovému systému využívajícímu umělou inteligenci. O naskladňování a vyskladňování palet se starají automaticky řízené zakladače, které obsluhují regálový systém. Maximální kapacita sedmiposchoďového skladového řešení je 21 168 paletových pozic. Přímé automatické napojení výrobní PET linky o kapacitě 72 palet za hodinu na nový sklad zajišťuje, že se lidé poprvé dotknou výrobků z této linky až v momentě nakládky na kamion. Příjem z výroby do automatického skladu je realizovaný prostřednictvím jednoho sběrného bodu, tzv. nádraží. Odtud jsou palety transportovány pomocí dopravníků do nově vybudovaného automatického skladu.

Expedice ze skladu funguje na principu JIT (just-in-time), což znamená, že samotné vyskladňování palet začíná až v momentě, kdy se řidič přihlásí k nakládce. Systém i tak umožňuje během pouhých 15 až 20 minut připravit potřebný počet palet pro zaplnění celého kamionu. Díky devíti výdejním rampám je tak možné během jediné hodiny vyskladnit více než 250 palet zboží. Systém přitom podporuje řazení palet tak, aby respektovaly potřeby distribuce a požadavky zákazníků co do uložení na vozidle nebo data výroby/spotřeby.

„Z důvodů omezení výšky skladu na 20 metrů, jsme museli jít do řešení dvojité hloubky. To však v běžných skladech neumožňuje užívat naskladnění variabilních produktů v rámci stejné uličky. Požadavkem klienta však právě tato variabilita byla. Proto jsme vyvinuli unikátní řešení, které umožňuje variabilitu i při dvojité hloubce skladu a které přispívá k vysoké efektivitě skladu,“ popisuje technologie automatizovaného skladu Luca Canali ze společnosti System Logistics, jež do nového skladu zařízení dodala.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest