Dodo doručuje objednávky jachtařům pomocí elektrických vodních skútrů

Logistický startup Dodo otestoval na maďarském jezeře Balaton novou službu – rozvoz jídla po vodě. Objednávky potravin z restaurací a obchodů na břehu jezera byly na plachetnice doručovány pomocí elektrického vodního skútru. Ten vyvinul startup Narke přímo v Maďarsku. Plně elektrický vodní skútr Cyberjet se má brzy dostat do sériové výroby.

„Neustále hledáme nové příležitosti, jak naše doručovací služby rozvíjet a rozšiřovat do dalších míst a segmentů. Na Balaton sám jezdím už roky, takže vím, že mnoho lidí kvůli obědu nebo večeři v restauraci nerado přerušuje plavbu. S ohledem na ně a s cílem uspokojit potřebu těch, kteří tráví víkendovou dovolenou plachtěním, jsme odstartovali pilotní projekt, v jehož rámci testujeme doručení pomocí vodních kurýrů,“ líčí spolupráci Károly Sáfár, provozní ředitel společnosti Dodo pro Maďarsko.

Plnění objednávek z palub plachetnic vyžadovalo koordinaci pozemní a vodní dopravy. Kurýr s objednávkou dorazil k jachtařům vždy do 30 minut.

Skútr Cyberjet maďarského startupu Narke, který se k přepravě používá, dokáže na jedno nabití urazit vzdálenost 50 kilometrů a má výkon 95 koní s maximální rychlostí 55 km/h. Rychlost je omezena továrně nastavenými režimy a jeho manévrovací schopnosti a brzdný systém umožňují rychlé změny směru i okamžité zastavení. Vrtule člunu je uschována v uzavřeném tunelu. Elektrický vodní skútr může řídit pouze kurýr, který má odpovídající kapitánský průkaz.

O plošném zavedení a případném rozšíření nové služby Dodo rozhodne v závislosti na analýze prvních dnů zkušebního provozu na Balatonu a podle zájmu ze strany jachtařů.

 

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest