Benzina a ČEZ zprovoznily třicátý stojan pro elektromobily

Skupina Orlen Unipetrol pokračuje v rozšiřování nabídky sítě čerpacích stanic Benzina Orlen o elektrickou energii z rychlodobíjecích stanic. Ty doplní většinu kapacity baterií elektromobilů během několika desítek minut. Benzina nabízí čerpání energie ze zelených stojanů ČEZ v desítce krajů po celé České republice.

Tuzemský řetězec čerpacích stanic ve spolupráci se Skupinou ČEZ vybavuje své lokality rychlodobíjecími stanicemi pro elektromobily. V pořadí třicátá přibyla v Jihlavě. „Celkově na našich čerpacích stanicích máme již 62 dobíjecích stanic, na kterých se může současně nabíjet téměř sto automobilů. S mateřskou skupinou Orlen Unipetrol jsme aktivní rovněž v rozvoji vodíkové elektromobility, která již v letošním roce doplní současnou bateriovou elektromobilitu, když v Praze na Barrandově a v Litvínově otevřeme první veřejné vodíkové plnicí stojany v České republice,“ řekl Tomasz Wiatrak, předseda představenstva skupiny Orlen Unipetrol, do které patří i síť čerpacích stanic Benzina.

„Poptávku desítek tisíc nových elektrických aut po rychlém dobíjení pokryje jen výstavba stovek nových dobíjecích stojanů,“ uvedl Pavel Cyrani, místopředseda představenstva skupiny ČEZ. Firma chce svou síť s aktuálně 300 veřejnými dobíjecími stanicemi během pěti let rozšířit na více než 800 stojanů.

Na 22 čerpacích stanicích Benzina v ČR je nyní v provozu celkem třicet rychlodobíjecích stanic ČEZ. Řidiči elektromobilů je využijí jak dálnicích D1, D2, D4, D5, D6, D8 nebo D11 a u dalších hlavních tahů, tak i v některých větších městech. Celkem na nich loni zastavili k „natankování“ ekologické elektřiny 13 439krát a odebrali 224 818 kWh. Nejvytíženější byly stojany v Osicích na D11 (při 1095 dobíjeních odebráno 24 519 kWh), ve Vrchlabí (1285 dobíjení, 23 209 kWh), Českých Budějovicích (1363 dobíjení, 20 822 kWh). Počátek vzájemné spolupráce společností se datuje do roku 2014, kdy ČEZ instaloval rychlodobíjecí stojan na čerpací stanici Benzina ve Vrchlabí v rámci tzv. Smart regionu Vrchlabí.

Rychlodobíjecí stojany ABB, které jsou v síti Benzina ORLEN instalovány, dokážou doplnit baterie většiny typů a značek elektromobilů. Díky DC konektorům s nabíjecími standardy CHAdeMO a CCS o výkonu až 50 kW to zvládnou během desítek minut. Součástí nabídky dobíjecí stanice je také AC nabíjení se standardním konektorem Mennekes, který umožňuje nabíjení s výkonem až do 22 kW.

Výstavba sítě dobíjecích stanic ČEZ je z části financovaná z dvojice grantů evropského programu CEF. Evropská komise touto cestou podporuje propojování Evropy budováním dobíjecích stanic podél hlavní silniční sítě TEN-T. Část sítě vzniká také díky využití prostředků z Operačního program Doprava a z vlastních prostředků ČEZ.

 

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest