Udržitelné řešení nabíjení snižuje emise oxidu uhličitého

Společnost CJ Lang & Son se sídlem ve skotském Dundee a více než 100letou historií dodává svým zákazníkům všechny druhy zboží každodenní potřeby. Jako součást sítě Spar ve Velké Británii zásobuje přes 100 vlastních maloobchodních prodejen a více než 250 nezávislých obchodů v celém Skotsku. Tento logistický specialista přešel nyní při interní manipulaci se zbožím na nabíjecí techniku Fronius. Díky tomu může podle firmy Fronius v příštích pěti letech dosáhnout úspor oxidu uhličitého ve výši 265 000 kilogramů a snížení nákladů na energii pro nabíjení akumulátorů o 100 000 liber (= 20 %).

Historie společnosti CJ Lang & Son je spjata se zásobováním potravinami. Začala se psát v roce 1919, kdy Charles J. Lang nastoupil do potravinářského obchodu svého strýce v St. Andrews. Od té doby se společnost expandovala, v 70. letech se stala součástí skupiny Spar a dnes patří k největším nezávislým skotským podnikům. Ve společnosti CJ Lang & Son je stále kladen důraz na rodinu. Vedení firmy mezitím převzala dcera Joan Scott-Adie.

Týdně se vyexpeduje 300 000 až 400 000 beden, které vyžadují různé teploty při skladování a manipulaci. V tomto logistickém provozu se pracuje na tři směny šest dní v týdnu. Pro plynulé vyřizování procesů je nezbytné, aby flotila 40 retraků, vysokozdvižných vozíků s protizávažím, montážních, nakládacích a elektrických paletových vozíků byla stále dostupná. Aby manipulační vozíky při směnném provozu vydržely v chodu, používají se v některých případech také výměnné akumulátory.

Poté, co společnost nedávno nahradila celou flotilu ručních manipulačních vozíků moderními zařízeními a technologiemi, se zjistilo, že existující infrastruktura pro nabíjení akumulátorů, kombinace starší 50herzové a vysokofrekvenční (HF) technologie, byla nedostačující a neefektivní. Kromě toho stávající nabíjecí přístroje byly příliš velké a v distribučním centru zabíraly spoustu místa.

Společnost CJ Lang & Son již má zavedený program udržitelnosti a společenské odpovědnosti firem a hledala řešení pro nabíjení akumulátorů, které by podpořilo tento program s ohledem na snížení uhlíkové stopy, zatížení životního prostředí, spotřeby energie a nákladů.

Energetické ztráty nabíjecích přístrojů využívajících 50Hz a HF technologii jsou v provozu velmi vysoké. Vzhledem ke své velikosti tyto přístroje navíc zabírají cenné místo ve skladu. Efektivita akumulátorů v chladírenských a mrazírenských prostorách může být problematická, proto společnost CJ Lang & Son musela nasadit výměnné akumulátory, které si vyžádaly další provozní náklady.

„Na konferenci Spar International Logit v říjnu 2019 v Číně jsem se poprvé setkal se značkou Fronius,“ říká Colin Chapman, distribution director společnost. A pokračuje: „O měsíc později jsem potkal Fronius znovu, a to na fóru Spar International Partnership v Amsterodamu. Napadlo mě, zda by se koncepce nabíjení Fronius hodila do našeho plánu na výměnu manipulačních vozíků a programu CSR. Začátkem roku 2020 jsme společně s Andrewem Wrigglesworthem, který pracuje na pozici technical sales advisor, a Rossem Adamsem na pozici national sales director ve společnosti Fronius UK, zřídili zkušební a datosběrnou jednotku a výsledky vhodnost koncepce potvrdily.“

Ve spolupráci s britskými a rakouskými týmy Fronius bylo v distribučním centru v Dundee zkušebně instalováno několik nabíjecích přístrojů Selectiva 4.0. Inteligentní nabíjecí proces Ri těchto nabíjecích přístrojů se individuálně přizpůsobí stavu nabití a stáří akumulátorů. Díky tomu je nabíjení šetrnější a energeticky efektivnější a zajišťuje delší životnost akumulátorů. Aby se společnost CJ Lang & Son vypořádala s různými teplotními zónami, byla nainstalována rozšířená výbava „teplotně řízeného nabíjení“. Díky této funkci se nabíjecí napětí přizpůsobí teplotě akumulátoru, který je tak trvale chráněný a má podle firmy delší životnost. Efektivitu systému ukázala společnost Fronius na základě výpočtů možných dlouhodobých úspor, například provozních nákladů a nákladů na elektrickou energii, kterých lze díky nové technologii dosáhnout. Prokazatelné jsou také úspory oxidu uhličitého a snížení emisí v dalších oblastech důležitých pro udržitelnost.

Od instalace 37 nabíjecích přístrojů Selectiva 4.0 očekává společnost CJ Lang & Son v příštích pěti letech snížení emisí oxidu uhličitého o 265 000 kg a úspory ve výši 100 000 liber (= 20 %) díky nižší spotřebě energie při nabíjení akumulátorů a prodloužení jejich životnosti.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest