Centrum pro strojové učení předvídá objem přeprav

Od začátku června sdružuje mezinárodní logistický provider Dachser odborné znalosti získané v různých výzkumných a inovačních projektech na téma umělé inteligence, strojového učení a datové vědy ve svém novém interním kompetenčním centru Competence Center Data Science & Machine Learning.

„Význam umělé inteligence, strojového učení a datové vědy pro dopravu, logistiku a řízení dodavatelského řetězce bude v příštích letech dále narůstat. Pro Dachser je proto klíčové nadále posilovat své odborné znalosti v této významné oblasti a rozvíjet svoji schopnost implementovat a provozovat aplikace strojového učení,“ říká Stefan Hohm, chief development officer skupiny. Každý den firma produkuje velké množství dat, což představuje základ pro vývoj a využití nových technologií umělé inteligence.

Jednou konkrétní ukázkovou aplikací pro práci vytvořeného kompetenčního centra je model pro predikce kapacit, který používá techniky strojového učení k předpovídání objemů příchozích pozemních přeprav na pobočku, a to až 25 týdnů předem.

„Naše data sahají až do roku 2011. Důraz je přitom kladen na historické údaje o zásilkách,“ říká Florian Zizler, team leader Competence Center Data Science & Machine Learning. A pokračuje: „Tento datový fond ještě doplňujeme o informace z kalendáře, jako jsou státní svátky nebo školní prázdniny. To umožňuje modelu rozpoznat sezonní vzorce, které jsou v pozemních přepravách tak důležité. Abychom lépe předvídali trendy, integrovali jsme také širokou škálu ekonomických indexů.“

Právě v této oblasti je důležité získat na trhu s dostatečným předstihem odpovídající přepravní kapacity či naplánovat zdroje v překládkovém terminálu. I to však ovlivňují aktuální podmínky. „Samozřejmě pro predikce založené na předchozích hodnotách byla výzva vypořádat se s volatilními výkyvy objemů a koronavirovou pandemií,” komentuje Florian Zizler.

 

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest