Dodávka pro elektrárnu v Mikronésii

Společnost Geis realizovala logistickou zakázku na dodávku technologie ORC z České republiky do Mikronésie.

Pro malý ostrovní stát Pohnpei, součást Federativních států Mikronésie, je zvýšení energetické účinnosti udržitelné výroby energie zásadní pro dlouhodobou životaschopnost. Společnost Pohnpei Utilities Corporation (PUC) zadala společnosti ElectraTherm a jejímu partnerovi B:Power zakázku na návrh, dodávku, instalaci a uvedení do provozu elektrárny Nanpohnmal pracující s Organickým Rankinovým cyklem (ORC – Organic Rankine Cycle) využívajícím odpadní teplo z diesel generátorů.

„B:Power zajišťuje komplexní dodávky technologií na výrobu elektřiny z odpadního tepla. Vše funguje na bázi technologie ORC. V Evropě jsme v tomto oboru hlavní dodavatel. V současnosti výrazně expandujeme na zahraniční trhy, kde je pro takovéto využití odpadního tepla velký potenciál. To je jeden z důvodů naší angažovanosti na ostrovech v Tichomoří,“ říká obchodní manažer ze společnosti B:Power Pavel Žwak.

Po měsících příprav a hledání spojení do odlehlé destinace Pohnpei v Mikronésii zakázku na realizaci elektrárny Nanpohnmal převzala společnost Geis. Zakázka zahrnuje i příslušenství a instalační prvky.

Nejdříve společnost Geis pro klienta dovezla z USA námořní kontejner s generátory. Ty se v České republice zkompletovaly a následně byly odeslány s ostatním zařízením na místo určení. Zásilka se skládala z celkem deseti námořních 40stopých kontejnerů. Tři se nakládaly v Itálii u subdodavatele zákazníka a odpluly z přístavu Janov. Zbývající kontejnery se nakládaly na dvou místech v České republice – tři v Hradci Králové a čtyři v Havlíčkově Brodě – odkud putovaly do Hamburku v Německu.

Vše bylo načasováno podle původního plánu vyplutí lodi tak, aby kontejnery z Itálie i České republiky dorazily do finální destinace Pohnpei současně. Z důvodu aktuální komplikované situace v evropských přístavech byl termín vyplutí kontejnerové lodě z přístavu Hamburk posunut z 19. března až na 2. dubna.

Část zboží putující z České republiky vyplula z Hamburku na lodi CMA CGM Kerguelen a dorazila do přístavu Busan v Koreji dne 10. května 2021. Navazující spoj do Pohnpei byl původně plánován na 22. květen 2021, ale vše nešlo podle plánu a kontejnery čekaly dalších několik dní. I v této části světa se lodě v posledních měsících potýkají se zpožděními způsobenými omezenými kapacitami v přístavech.

Jednotlivé změny v plánu přepravy si řeší rejdaři sami a logistické společnosti v roli zasílatele nemají žádnou možnost je ovlivnit. V současné době je nejčastější příčinou zpoždění skutečnost, že přístavy nestíhají lodě vykládat podle plánu, protože nemají dostatek přístavních dělníků nebo jsou některé přístavy uzavírány kvůli karanténě. Rejdaři proto dobu přepravy negarantují a může docházet i ke změnám v rotaci lodí. Logistické společnosti v těchto případech nezbývá nic jiného než situaci sledovat a předávat informace zákazníkovi.

První část tří kontejnerů z Itálie dorazila na lodi Kyowa Stork do Pohnpei 11. června a druhá část sedmi kontejnerů, putujících z České republiky přes Hamburk a Busan, dorazila na lodi Kyowa Orchi do cílového přístavu 30. června 2021.

 

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest