Zásilkovna instalovala už 1000 výdejních boxů

Již tisícovku svých Z-Boxů zprovoznila společnost Zásilkovna. Disponuje tak nejhustší sítí automatických výdejních boxů v České republice. Do konce roku jich plánuje celkem 2500. Z-Boxy jsou bezdotyková soběstačná výdejní místa, napájená solárním panelem a ovládaná přes mobilní aplikaci Zásilkovna.

„Na trhu je dnes řada firem nabízející různou formu výdejních boxů především pro vlastní potřeby. Naše filozofie je zajistit zákazníkům přepravu zboží z více než 30.000 e-shopů, Z-Boxy tedy neslouží pouze k distribuci zboží jednoho zákazníka. V praxi to znamená, že například obyvatel města či vesnice si přes Zásilkovnu do Z-Boxu může poslat zboží v podstatě z jakéhokoliv internetového obchodu v této zemi,“ říká Simona Kijonková, zakladatelka Zásilkovny a CEO Packeta Group. Ještě letos chce Zásilkovna, která patří do skupiny Packeta, spustit další službu s přidanou hodnotou, a to je možnost podání zásilek přímo na Z-Boxu. Firma tak zpřístupní možnost podání zásilky i z malých obcí, kde se Z-Boxy již nacházejí nebo kde se plánuje jejich instalace.

Do konce letošního roku plánuje Zásilkovna rozšířit síť Z-Boxů o dalších 1500 v ČR, čímž se dostane na kapacitu 80.000 zásilek za den. Z-Boxy fungují také na Slovensku, kde jich je už přes 70, i zde dojde do konce roku k významnému navýšení jejich počtu. V letošním roce chce Zásilkovna začít s rozšiřováním Z-Boxů také do dalších zemí, kde působí, konkrétně do Maďarska.

Z-Boxy mohou podle Zásilkovny fungovat v podstatě kdekoliv, ke svému provozu potřebují pouze slunné místo. Nacházejí se mimo jiné na parkovištích, autobusových zastávkách či na náměstích. Stojí také v areálu jaderných elektráren Temelín a Dukovany, dále třeba v nemocnicích Mladá Boleslav a Šumperk, před univerzitou v Hradci Králové i v řadě obchodních center. Z konkrétních partnerů, se kterými Zásilkovna na instalaci Z-Boxů spolupracuje, je to například malobchodní řetězec Lidl nebo developerské skupiny CPI Property Group nebo Finep Holding.

„Dokážeme rychle vyhodnotit, jak moc jsou konkrétní Z-Boxy vytížené a posílit pak místo zřízením dalšího Z-Boxu v blízkém okolí. Případně díky modulárnosti umíme přidat další sloupce a navýšit tak kapacitu stávajícího Z-Boxu,“ prozrazuje Simona Kijonková jednu z konkurenčních výhod.

Pro zákazníky fungují Z-Boxy 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Jakmile řidič do tohoto výdejního boxu doručí zásilku, obdrží zákazník informační e-mail, SMS zprávu nebo notifikaci do aplikace Zásilkovna. V této chvíli si může zásilku vyzvednout. K obsluze stačí mít na chytrém telefonu nainstalovanou aplikaci Zásilkovna a zapnuté Bluetooth. Při příchodu k Z-Boxu se aplikace pomocí Bluetooth sama automaticky spáruje a po stisknutí tlačítka otevře schránku s danou zásilkou.

 

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest