Investicí do LED se snížila spotřeba elektrické energie o 78 %

Pobočka logistické společnosti Gefco v Kolíně je nově kompletně osvětlena LED světly. Investici ve výši 5,5 milionu korun realizovala společnost ve dvou etapách v letech 2019 a 2020. Výměna technologie se projevila hned v roce ukončení investice, a to 78 % úsporou ve spotřebě energie na osvětlení. Dalším krokem by měla být instalace solárních panelů na skladovacích prostorech kolínské pobočky.

Nových světel se dočkala parkovací plocha pro skladování 10 000 nových vozů, obě haly, v nichž firma realizuje postprodukční úpravy nových vozů i remarketing ojetých aut, dále pak prostory mycí linky i administrativní prostory firmy.

Investice přinesla hned v roce 2019 úsporu bezmála 94 000 eur. Spotřeba energie na osvětlení přitom klesla o více než 78 %. „K úspoře velkou měrou přispělo osvětlení rozlehlé venkovní skladovací plochy pro nové i ojeté vozy. Tu dnes osvětluje deset 1008wattových a sto dvacet dva 297wattových LED světel s možností smart ztlumení až o 40 procent v noci,“ popisuje Miloš Mrázek, ředitel divize FVL (Finished Vehicles Logistics).

Koeficient svítivosti přitom díky moderní technologii stoupl z původních 0,4 luxů na 5 luxů v místech mezi světelnými sloupci a průměrná svítivost na parkovací ploše se pohybuje okolo 20 luxů.

Firma počítá s delší životností LED světel, díky výměně klasických zářivek též s eliminací potenciálního nebezpečného odpadu a stmívatelností LED světel firma přispěje také ke snížení světelného znečištění v okolí pobočky.

Investor počítá s tříletou návratností investice a plánuje další modernizaci pobočky v podobě vybudování zastřešení odstavné plochy s osazením solárními panely.

 

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest