Geis zariadil prepravu opraveného leteckého krídla

Geis zariadil prepravu opraveného leteckého krídla

Náplňou činnosti logistických firiem nie je len doprava. Pre špičkového prepravcu je samozrejmosťou komplexná ponuka služieb zákazníkom, vrátane balenia prepravovaného tovaru. Nejde pritom len o použitie základných obalových techník. Občas prichádzajú aj veľmi neobvyklé požiadavky. Pre spoločnosť Geis je samozrejmosťou vychádzať v ústrety potrebám zákazníkov a zabezpečiť maximálnu ochranu ich tovaru.

Na spoločnosť Geis sa nedávno obrátil zákazník s prosbou zariadiť prepravu opraveného leteckého krídla ultraľahkého lietadla (ultralight) do Spojených štátov. Výrobcom krídla je česká firma, a preto bolo možné jeho opravu zabezpečiť len v Českej republike.

Pri dovoze do Českej republiky si klient zvolil „nestohovateľnú“ variantu a nevyužil balenie od profesionála v USA. V dôsledku toho bolo krídlo pre dlhú cestu zo Spojených štátov zle zabalené. Výsledkom chybného balenia, ktoré neposkytovalo dostatočnú ochranu bolo, že pri preprave došlo k poškodeniu krídla. Až po niekoľkonásobnom vyšetrovaní s poisťovňou bola škoda uznaná a preplatená.

Krídlo bolo úspešne opravené a mohlo byť zaslané späť do Spojených štátov. Bolo však jasné, že pri doprave opraveného krídla cez oceán sa chyba s nevhodným balením nesmie opakovať. Preto sa zákazník obrátil na odborníkov v odbore špeciálnych obalov. Obalový technik spoločnosti Geis vymyslel pre dopravu krídla do USA jedinečné balenie, aby sa krídlo nepoškodilo. Obal síce zväčšil objem zásielky, ale krídlo bolo zabalené správne a pripravené na expedíciu s istotou, že sa pri doprave a s ňou spojenej manipulácii nepoškodí. Pritom veľkosť zásielky nemala vplyv na jej cenu.

Návrh a výroba debny neboli zložité, pretože pri celkovej hmotnosti samotného krídla 40 kg nebolo potrebné vykonávať statické výpočty. Cieľom bolo navrhnúť a vyrobiť debnu klasickej konštrukcie tak, aby jej rozmery a hmotnosť boli čo najnižšie, a tým sa zákazníkovi ušetrili náklady za prepravu.

„Ako fixáciu sme zvolili polystyrénové dosky s hrúbkou 120 mm, do ktorých sme termickým nožom vyrezali profil krídla aby ležalo pekne celou plochou. Tento krok nám uľahčil samotný zákazník, ktorý nám zapožičal šablóny pre výrobu týchto krídel, takže nám stačilo prekresliť tvar na dosku polystyrénu a vyrezať ho. Pred usadením krídla do debny sme ho zabalili do dvoch vrstiev mirelonu s hrúbkou 1 mm a stretchovej fólie. Tým sme zaistili krídlo proti poškriabaniu. Po usadení krídla na spodnú časť polystyrénu sme priložili hornú časť a celé toto ,puzdro‘ sme zaistili PES páskou k palete. Tým sme zaistili krídlo v debne proti horizontálnemu pohybu. Ďalej už len stačilo pripevniť veko debny a mohlo sa expedovať“, opisuje postup balenia vedúci produktu Obaly spoločnosti Geis Tomáš Körner.

Pri exporte vďaka využitiu profesionálnych služieb špecialistov spoločnosti Geis klient ušetril v rádoch desiatky tisícov korún. Vďaka širokej škále služieb spoločnosti Geis mal všetko kompletne zariadené od jedného dodávateľa, pretože Geis mu pre túto netypickú zásielku dokázal ponúknuť všetky doplnkové služby – balenie, poistenie i prepravu vrátane námornej pri ceste cez oceán.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest