GLS rozšiřuje flotilu bezemisních vozidel v ČR o 14 elektrododávek

Mezinárodní balíkový přepravce GLS v průběhu července výrazně rozšířil svůj vozový park v České republice. V přepravní síti společnosti přibylo dalších 14 dodávek na elektrický pohon. Nasazení elektrododávek je součástí programu GLS ThinkGreen a přispěje k omezení uhlíkové stopy přepravce.

Společnost GLS Česká republika na počátku letošního roku rozšířila svou flotilu o vůbec první velkokapacitní elektrickou dodávku, která je nyní využívána pro každodenní rozvoz balíků v Hulíně a okolí. Vozový park se aktuálně rozrostl o další ekologicky šetrné vozy. Jde celkem o 14 nových elektrododávek značek Mercedes, Renault a MAN. V každodenním provozu budou doručovat zásilky ve dvanácti městech České republiky, a to mj. v Praze, Brně, Karlových Varech, Jihlavě, Plzni, Berouně, Hradci Králové nebo Ostravě.

Nejpočetnější zastoupení ve flotile ekologicky šetrných vozidel má s 12 vozy dodávka Mercedes eSprinter, která byla v průběhu jara 2021 úspěšně otestována kurýry GLS. Vozidlo disponuje baterií s využitelnou kapacitou 47 kWh a nabízí dojezd až 158 km. Při použití nabíjecího zařízení se stejnosměrným proudem a výkonem 80 kW lze vozidlo nabít za 30 minut. Ze 400V zásuvky se dodávka dobije za 8 hodin, z klasické 230V zásuvky pak za 15 hodin. Nákladový prostor vozidla činí 11 metrů krychlových a pojme až 800 kg balíků.

„Značka Mercedes-Benz se intenzivně věnuje alternativním pohonům pro užitková vozidla již několik desetiletí. Na rozdíl od osobních vozidel jsou v komerčním sektoru kladeny na produkty mnohem větší nároky a objektivní parametry jsou rozhodujícím kritériem pro úspěšnost. Pozitivní ohlasy zákazníků na naše vozidla nás samozřejmě velmi těší, stejně jako tržní podíl 48 procent v segmentu elektricky poháněných dodávek Mid&Large size vans v ČR,“ uvádí František Mühlfeit, head of sales and marketing ve společnosti Mercedes-Benz Česká republika.

GLS Česká republika dlouhodobě usiluje o větší zastoupení nízkoemisních vozidel a vozů s alternativním pohonem. Neustálá modernizace přepravní flotily a zařazení elektrických vozidel patří k zásadním krokům v rámci tzv. udržitelné logistiky. „Udržitelná logistika je pro GLS jednou z priorit, a proto postupně zavádíme do provozu i ověřené bezemisní dodávky či nákladní elektrokola a potřebnou infrastrukturu k jejich fungování. Využití elektrických vozidel je jedním z řady ekologických opatření. Kromě toho využíváme ekologická řešení i při stavbě či rekonstrukcích našich dep, jako je instalace fotovoltaických systémů, vytápění tepelným čerpadlem, používání dešťové vody a podobně,“ popisuje Pavel Včela, ředitel společnosti GLS Česká republika.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest