Port of Baku staví v Alatu terminál pro přepravu hnojiv

Společnost Baku International Sea Trade Port CJSC (Port of Baku) zahájila ve svém novém přístavu v ázerbájdžánském městě Alat výstavbu terminálu pro přepravu hnojiv. Zprovoznění tohoto strategického díla, které je financováno vládou Ázerbájdžánu a společností Port of Baku, se očekává do konce roku 2022.

Investice do terminálu vycházejí ze studie proveditelnosti, která poukázala na značný potenciál Ázerbájdžánu v oblasti přepravy hnojiv exportovaných z vnitrozemských středoasijských států na západní trhy. Turkmenistán, Uzbekistán a Kazachstán, tj. tři středoasijské země bohaté na suroviny, mohou ročně vyrobit více než 6,6 milionu tun různých hnojiv včetně močoviny, síry a uhličitanu draselného. Každá z těchto tří zemí navíc investovala značné prostředky do výstavby zařízení na výrobu hnojiv. Například nedávno otevřený závod na výrobu hnojiv v turkmenském městě Garabogaz, které leží na východním pobřeží Kaspického moře, má roční výrobní kapacitu 1,2 milionu tun močoviny, z čehož je více než 90 procent určeno na vývoz.

„Objem hnojiv exportovaných ze středoasijských zemí, zejména z Turkmenistánu, přes přístav v Baku vzrostl mezi lety 2018 a 2020 více než třináctinásobně z 48 339 tun na 630 000 tun,“ poznamenává Taleh Ziyadov, generální ředitel společnosti Port of Baku.

Nový terminál společnosti Port of Baku bude mít roční kapacitu 2,5 milionu tun hnojiv a jeho součástí budou dva sklady s celkovou kapacitou 60 000 tun a dopravníkové systémy pro vykládku různých typů hnojiv přímo do skladů nebo na železniční vagony na nově budovaném nákladovém nádraží. Správa přístavu hodlá terminál dlouhodobě pronajmout a v současnosti jedná s potenciálními zájemci.

 

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest