Samoobslužné boxy umožní balíky i posílat

Společnost DPD spustí v srpnu své první samoobslužné boxy. DPD boxy budou zásilky nejen vydávat, ale i posílat. Zákazníci nebudou pro obsluhu potřebovat aplikaci ani Bluetooth a box si poradí i s většími zásilkami. Úhrada dobírky bude probíhat online kartou přes platební bránu před samotným vyzvednutím balíčku.

Na konceptu fungování celé výdejní sítě včetně zavedených výdejních míst Pickup spolupracuje DPD se společností Creative Dock. Dodavatelem samotných boxů je pak rakouská společnost KEBA, která už zajišťovala boxy například v Lotyšsku, Estonsku nebo Chorvatsku. Právě probíhá fáze instalace prvních pilotních boxů, a to v rámci 12 pražských lokalit. Bude se jednat o dobře dostupná místa v blízkosti obchodních center a administrativních budov.

Boxy rozšíří stávající síť výdejních míst Pickup, kterých má firma v České republice více než 1300 a na kterých bude také nově možné zásilky podávat.

DPD boxy jsou určeny nejen pro zákazníky e-shopů, kteří se při doručení nechtějí vázat na kurýra, ale také na ty, kdo potřebují balíček poslat. Výhodou je nepřetržitý provoz 24/7, úložní doba 48 hodin a otevření boxu zadáním PIN kódu bez nutnosti mít speciální aplikaci nebo Bluetooth. Zákazníkovi stačí zadat PIN a otevře se mu příslušná schránka. Z ní si balíček vezme a zase ji zavře. V případě odeslání zákazník načte QR kód, který mu byl vygenerován při zadání objednávky prostřednictvím nové webové aplikace Z ruky do ruky a box následně vytiskne přepravní štítek, který zákazník nalepí a balík vloží do schránky. Celý proces by měl podle firmy trvat maximálně 20 vteřin.

Pokud e-shop nebude nabízet doručení do samoobslužného boxu DPD, ale přepravu s DPD, zákazník si tam může balíček přesměrovat v aplikaci DPD Kurýr.

Každý box obsahuje přes 80 přihrádek různých velikostí. Do té největší se vejde balík s rozměry 75 x 60 x 45 cm a hmotností až 15 kg. Bezpečnost zaručuje kamerový dohled a zásilky jsou v ceně přepravy standardně pojištěny do 50 000 korun.

Z výzkumu E-shopper barometer, který DPD každoročně provádí, vyplývá, že zákazníci při vrácení zboží do e-shopu preferují odeslání z podacího místa. Po skončení pilotní fáze se proto boxy rozšíří do měst nad 50 000 obyvatel a do konce roku 2023 je v plánu celorepublikové pokrytí.

 

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest