Další kamionová linka z Číny do Česka, tentokrát od DB Schenker

Přepravy zboží z Asie do Evropy se dlouhodobě potýkají s nedostatkem přepravních kapacit na železnici a přetíženými námořními terminály.

Většina přeprav z Číny do Evropy se historicky realizovala námořní cestou. V období pandemie s růstem poptávky po těchto přepravách rostla i jejich cena, která je nyní na historických maximech. Kvůli přetíženým námořním terminálům zásilky nabíraly velká zpoždění. Řada tamějších výrobců proto své zboží přesunula z lodí na vlaky. Železniční přepravy však také brzy narazily na své kapacitní limity, k čemuž podle poznatků DB Schenker negativně přispěly nespolehlivé jízdní řády, nedostatek železničních kontejnerů nebo omezení přeprav některých typů zboží.

DB Schenker proto nově nabízí přímou kamionovou linku z Číny, která do České republiky vede po trase přes Rusko, Bělorusko a Polsko. V Číně přepravu zajišťuje lokální dopravce, který zásilku doveze na hranice s Ruskem, kde je přes celní sklad přeložena na kamion. Ten následně zboží doveze na vykládku zákazníkovi do ČR.

Přeprava o objemu 33 palet s maximální hmotností 22 tun trvá dva týdny. Při těchto přepravách je nutné počítat se zamluvením slotu pro překládku na hranicích s předstihem dvou nebo třech týdnů. Hlavní preferovaná přepravní trasa dlouhá přes 13 000 km vede přes hraniční přechod Manzhouli/Zabajkalsk, další možností je trasa přes čínsko-kazašský přechod Alaskanou/Dostyk.

 

 

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest