U Škody Auto funguje nová čerpačka na LNG

Skupina GasNet zprovoznila svou druhou mobilní veřejnou plnicí stanici na zkapalněný zemní plyn (LNG). Samoobslužná čerpací stanice se nachází v Kosmonosech u Mladé Boleslavi, v bezprostřední blízkosti dálnice D10 a hlavního závodu Škoda Auto. Řidičům nákladních vozů na LNG je k dispozici non-stop, natankují zde všechny značky nákladních aut s pohonem na LNG. Před samotným tankováním procházejí řidiči vstupním školením, kde se hlavní důraz klade na bezpečnost.

„Počet nákladních aut na zkapalněný zemní plyn v České republice roste. V LNG vidíme velký potenciál a jsme přesvědčeni, že bude hrát klíčovou roli při dosažení emisních cílů České republiky v nákladní dopravě,“ říká Thomas Merker, chief financial officer skupiny GasNet, a dodává: „Podporujeme rychlé vybudování trhu s LNG v nákladní dopravě a v těchto aktivitách budeme rozhodně pokračovat i nadále.“

Loni v listopadu podepsal Český plynárenský svaz, jehož je GasNet členem, memorandum se společností Škoda Auto. Kromě dalších aktivit v oblasti ozeleňování dopravy se tuzemská automobilka zavázala, že bude motivovat svoje subdodavatele k využívání LNG. „Když dá společnost jako ŠKODA AUTO tímto způsobem najevo, že chce jít cestou udržitelné silniční nákladní přepravy a bude proto podporovat své dodavatele využívající LNG, je to důležitý signál pro celý trh. Přechod na zkapalněný zemní plyn se tak pro dopravce stává jasnou konkurenční výhodou,“ míní Thomas Merker.

Podle společnosti GasNet jsou emise vozidel na LNG jsou oproti klasickým palivům nižší o desítky procent. Podle Národního akčního plánu čisté mobility by mělo do roku 2030 jezdit v České republice 6900 nákladních vozidel na LNG.

 

 

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest