Optimalizácia objemovej hmotnosti zásielok predstavuje budúcnosť

Optimalizácia objemovej hmotnosti zásielok predstavuje budúcnosť

Podľa výsledkov prieskumu, ktorý spoločnosť RAJA realizovala v oblasti elektronických obchodov, patrí medzi najväčšie priority nielen ekológia a bezpečnosť, ale aj optimalizácia nákladov na dopravu. Tú je možné v praxi dosiahnuť najmä voľbou vhodných obalových materiálov a správnou kalkuláciou prepravných cien.

Prieskum medzi obchodníkmi v oblasti e-commerce uskutočnený spoločnosťou RAJA ukázal, že 20 % z nich stavia na prvé miesto svojich priorít redukciu cien za dopravu. „Doprava je drahá a vo výsledku znižuje ziskovosť e-shopov. Obchodníci preto hľadajú riešenie, ako znížiť prepravné náklady pri zachovaní vysokej úrovne kvality dodávok, čo môže byť často ťažká dilema,“ komentuje situáciu generálna riaditeľka spoločnosti RAJA Gabriela Fabiánová.

Znižovanie nákladov by nemalo ísť na úkor kvality obalu

Znižovanie nákladov spojené s balením a prepravou tovaru by rozhodne nemalo byť na úkor kvality použitých materiálov. V tomto prípade by sa mohlo zvýšiť riziko poškodenia tovaru, ktoré súvisí s ďalšími nákladmi a stratou zákazníkov. Balenie je možné efektívne optimalizovať aj iným spôsobom, než vstupovať do rizika použitia lacnejšieho obalového materiálu. Medzi faktory, ovplyvňujúce cenu za dopravu, patrí:

  • výška a hmotnosť produktu
  • konštrukcia balenia
  • obalový materiál
  • objemová hmotnosť, čiže priestor, ktorý produkt pri transporte zaberá.

Rozhodujúcim faktorom je tiež tzv. prepravná hustota balíkov, ktorú môžeme chápať ako hmotnosť na kubický meter. „Preprava 20 kilogramov peria tak môže byť drahšia, než preprava 20 kilogramov železa,“ vysvetľuje Gabriela Fabiánová. Navyše, si nedávno niektoré prepravné spoločnosti začali účtovať poplatky za dĺžku strany krabice. V tomto prípade však majú klienti spoločnosti RAJA výhodu  v tom, že si môžu vybrať optimálny rozmer balenia. „Vhodne zvolený obal tak, aby sa vošiel na paletu alebo do nákladného vozidla môže znížiť náklady až o 10 %,“ dodáva. 

Ako zistiť optimálnu objemovú hmotnosť?

Jedným z najväčších súčasných trendov v logistike je znižovanie hustoty balenia zásielok a firmy, ktoré nebalia svoje produkty efektívne za to doslova platia – podľa takzvanej objemovej hmotnosti: Prepravné ceny dnes určuje väčšina medzinárodných prepravných spoločností, akými sú: UPS, TNT, DPD alebo Der Kurier. Pri medzinárodnej preprave s objemovou hmotnosťou počíta tiež PPL, Slovenská pošta ju využíva pri nadmerných zásielkach nad 850 kg.

Objemová hmotnosť sa počíta podľa rozmerov balíka: šírka x dĺžka x výška / 5000. Výsledok vyjadruje objemovú hmotnosť, ktorá sa porovnáva s reálnou hmotnosťou balíka. Tá vyššia sa dopravcovi účtuje. Optimálna objemová hmotnosť je preto taká, aby sa čo najviac priblížila k skutočnej hmotnosti.

Prostredníctvom jednoduchého výpočtu môžete zistiť, koľko ušetríte vďaka optimalizácii rozmerov balenia.

Namiesto stratégie jedného obalu pre všetko, sa preto oplatí vyskúšať individuálne balenie, šité na mieru prepravovaných produktov. Pokiaľ je sortiment naozaj rozmanitý, ideálnym riešením pre online predajcu predstavuje použitie kartónov s nastaviteľnou výškou (teleskopické kartóny), ktoré sa veľkosti obsahu ľahko prispôsobia.

„Vďaka optimalizácii obalov je možné z dlhodobého hľadiska ušetriť po všetkých stránkach. Štúdie ale naznačujú, že veľa balíkov obsahuje až 40 % prázdneho priestoru v krabiciach, ktorý je potrebné niečím vyplniť. Zle zvolená veľkosť krabice tak nestojí len peniaze, ale zaťažuje aj životné prostredie – zaberá viac miesta v dopravných prostriedkoch a spotrebuje sa zbytočný materiál navyše. S objemovou hmotnosťou sa preto oplatí počítať aj v prípade, keď si prepravná spoločnosť za väčšie rozmery nič neúčtuje,“ dopĺňa Gabriela Fabianová.

Na balení šetrite rozumne

Podľa údajov spoločnosti RAJA, predstavujú materiálové náklady v priemere 60 % až 80 % z celkových nákladov na obal. Cena materiálu závisí od rôznych parametrov, ako napríklad druh, kvalita alebo samotný výrobca obalu. Rolu hrá tiež rozdielna konštrukcia rovnakého objemu, pričom je niekedy potrebné odlišné množstvo materiálu. Pri niektorých typoch materiálov dokáže „výmena“ výšky a šírky balenia ušetriť 20 % použitého materiálu. 

Ako optimalizovať balenie?

  • Rešpektovať hmotnostný limit zásielky nad 70 kilogramov.
  • Zásielka by nemala byť dlhšia ako 270 centimetrov (108 palcov).
  • Rozmery dĺžky a obvodu by nemali presiahnuť limit prepravnej spoločnosti, ktorý by znamenal dodatočné poplatky za nadmerný náklad.
  • Ideálny je obdĺžnikový tvar balenia, ktorý bude možné postaviť tak, aby boli na sebe aspoň štyri balíky.

 

Prieskumu sa zúčastnilo 200 respondentov, z toho 150 sa pohybovalo len v oblasti e-commerce.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest