Řešte své logistické hlavolamy s fórem LOG-IN 2021. Odhalujeme kompletní programy

Logistické fórum LOG-IN se v květnu uskuteční už potřicáté, a bude to premiérově v česko-slovenském podání a hybridní formě. Na účastníky čekají dvě vystoupení inspirativních řečníků, sedm případových studií, dvě panelové diskuze, čtyři inovace a dvě prezentace. A to vše ze Slovenska i Česka během jednoho dne. Pokud máte své neobjasněné logistické hlavolamy, je LOG-IN 2021 ideální šancí načerpat nápady pro jejich řešení. Časopis Systémy Logistiky je mediálním partnerem fóra.

Dlouho očekávané a z důvodu pandemie odložené logistické fórum LOG-IN má kompletní program a také několik novinek. Fórum, které se uskuteční 13. května, je online a hybridní. Znamená to, že přednášející vystupují v kongresovém sále a účastníci sledují program u svých obrazovek na webu www.log-in.cz. Interakce je zajištěna pomocí aplikací typu Sli.do, chatů nebo virtuálních konferenčních stánků.

Online charakter letošního ročníku umožnil další novinku. Doposud se LOG-IN konal odděleně v Česku a na Slovensku – v Praze se uskutečnilo 16 fór, v Bratislavě jich bylo 13. Unikátem letošního ročníku je spojení a vznik česko-slovenského logistického fóra. Kolegové ze Slovenska tedy mohou načerpat inspiraci z českých logistických „luhů a hájů“ a logistici z Česka mohou sledovat, jaké logistické divy se dějí v zemi pod Tatrami. Přenos bude probíhat současně z Aquapalace Hotelu Prague a z digitální svatyně Binarium v Bratislavě. Čeká nás spousta případových studií, inovací, panelových diskuzí a inspirativních vystoupení, která jsou pro uživatele logistických produktů a služeb zdarma.

Robotika a umělá inteligence mění svět logistiky

Po úvodních slovech organizátorů a hlavních partnerů přijde na řadu první inspirativní přednáška, které se zhostí přední osobnost v oblasti robotiky a umělé inteligence prof. Vladimír Mařík. V prezentaci nazvané Myšlení 4.0 a logistika přiblíží, jak internet a koncept Průmyslu 4.0 ve spojení s umělou inteligencí mění způsob myšlení a uvažování lidí, jak postupně navozují přirozené změny nejen v organizaci výroby, ale i v energetice, dopravě nebo logistice. Z hlediska logistiky bude řeč o multiagentní optimalizaci přepravy, aplikaci autonomních transportních vozidel i využívání inteligentních robotů při manipulaci ve skladech. Dojde i na kolaborativní roboty a způsoby jejich učení.

V dalším příspěvku se seznámíme s logistickou inovací v podobě průmyslové mapy, která přináší nejen pohled na volné nemovitosti, ale kombinuje je například s makroekonomickými daty. Zákoutími mapové aplikace nás provede Robert Sgariboldi ze společnosti 108 Agency.

Sklady v proudu změn a úsvit udržitelné city logistiky

V dopolední části budeme debatovat také o proměně skladových areálů. Ošuntělé haly, potemnělé prostory, rezavějící regály… To vše je dnes minulostí. Při přípravě nových skladů hledají developeři možnosti pro inovace a kladou rostoucí důraz na hlediska, jakými jsou praktičnost pro každodenní logistické činnosti, udržitelnost, variabilita, příjemné pracovní prostředí či optimální interakce se skladovou technikou. Některé haly jsou díky fotovoltaice také výrobci elektřiny, jinde skladové areály zahrnují restaurace, ubytování nebo služby lékaře. Diskutovat budou Jan Franek (Heineken), Jan Palek (GLP), Jakub Pelikán (Mountpark), Svetozár Rohoň (Contera), Jakub Kodr (CTP) a Jakub Velko (108 Agency).

Po přestávce se seznámíme s inovací z „dílny“ společnosti Stow. Konkrétně půjde o shuttle systém Atlas 2D a tedy řešení pro vysokohustotní skladování. Pak se můžeme těšit na tři případové studie. CTP postavilo v Trnavě sklad na suché, chlazené i mražené zboží pro světového dodavatele do restaurací a rychlých občerstvení, společnost Havi Logistics. Firma K2 nám zase představí, jak zaváděla podnikový informační systém ve společnosti UBC zaměřené na oblast koupelen, kuchyní či wellness. Firma disponuje vlastními výrobními i skladovými areály a součástí implementace ERP bylo také zavedení řízeného skladu. V dopoledním bloku stačíme ještě případovou studii o Depot.Bike, který ukazuje, že sen o udržitelné městské logistice nemusí zůstat jen snem. Každý den z depa na pražském Těšnově vypravují logistické společnosti stovky zásilek, které ke svým příjemcům putují pomocí cargo-biků. Existují možnosti pro tento typ městské logistiky i v dalších částech Prahy nebo České republiky?

Všeprostupující inovace

Odpolední blok zahájí Martina Le Gall Maláková, která je prezidentkou slovenského Industry Innovation Clusteru. Přirozeně tak zacílí na inovace, které procházejí našimi profesionálními, společenskými i osobními životy, a zodpoví otázku, nakolik je pro nás současný rychlý sled všudypřítomných inovací bezpečný.

Další případová studie a prezentace poobědového bloku se zaměří na průmyslový development. Nejdříve poznáme, jak lze stavět udržitelně, a to na příkladu budovy pro společnost Real Digital, kterou přichystala společnost Panattoni Europe. Jaroslav Kaizr z firmy Demaco se ve své prezentaci zamyslí nad tím, nakolik jsou brownfieldy vhodné prostory k rekonstrukci pro potřeby logistiky nebo výroby.

V tomto bloku se také seznámíme s logistickým projektem realizovaným ve společnosti Scheidt & Bachmann. Firma Kasys zde implementovala řešení pro snadnější manipulaci se zbožím, rychlejší vyhledávání materiálu a celkově efektivnější skladové hospodářství. Téma intralogistiky neopustíme ani v dalším příspěvku prvního odpoledního bloku. Případová studie nás zavede do společnosti Adoz, která se rozhodla pro nasazení ASRS a spolupracovala přitom s firmou Kardex.

E-commerce ve skladu i na poslední míli

Poslední blok celodenního programu zahájí prezentace, ve které si Martin Baláž ze společnosti Prologis „posvítí“ na fungování logistických nemovitostí v době mohutného rozvoje e-commerce. Následovat bude případová studie určená pro všechny fanoušky udržitelné logistiky. Peter Mego a Miroslav Seifert předvedou nejen to, co dokážou pohony LNG a CNG „zapřažené“ do logistiky retailového řetězce Lidl na Slovensku. Poté se opět přeorientujeme na intralogistiku, a především téma bezpečnosti. Kolegové z Linde Material Handling přinesou poznatky o bezpečnostním systému Linde Safety Guard ve skladových provozech. Další inovaci tohoto bloku přinese Marián Osúch z firmy Marpex, když se zaměří na praktické využití technologie RFID v oblasti sledování materiálu, aktiv i nakládky.

Do cílové rovinky LOG-INu 2021 dorazíme s tématem poslední míle, a to v období bezprecedentního rozmachu e-commerce. Jakým směrem mohou e-shopy inovovat, aby doručení na poslední míli bylo co nejúspěšnější? Které technické, IT nebo procesní inovace a postupy se ukazují jako užitečné? Proč se (ne)vyplatí mít vlastní dopravu? A kdy se začne naplňovat představa robotického doručování? Tyto otázky zodpovíme s Vladislavem Krasickým (Nay), Martinem Kasou (Pilulka), Lubošem Moravcem (Zásilkovna), Danielem Marešem (Wedo) či Martinem Markem (Dodo).

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest