Kronospan a Dachser: Deset let spolupráce v odvětví s nízkými maržemi

Firma Dachse poskytuje posledních deset let logistické služby rakouské společnosti Kaindl, která mezinárodně působí pod názvem Kronospan. Pro tohoto výrobce dřevěných a laminátových podlah a dalších výrobků na bázi dřeva zajišťuje distribuční a nákupní logistiku po celém světě.

Každý rok logistický provider přepraví z výrobního závodu v rakouském Salcburku tisíce plných kontejnerů s výrobky Kronospan. Je zodpovědný za nakládku kontejnerů a jejich přepravu po železnici do přístavů Hamburk nebo Bremerhaven, odkud dále putují kontejnerovými loděmi například do Tokia a Osaky v Japonsku, na Tchaj-wan či do přístavů Veracruz a Altamira v Mexiku.

„Jsme významným evropským dodavatelem, takže zajištění spolehlivosti našich dodávek je hlavní prioritou,“ zdůrazňuje Volker Lenzing, vedoucí logistiky společnosti Kronospan, a vysvětluje, „vzhledem k tomu, že marže na produktech jsou nízké, je důležité, aby dodavatelský řetězec běžel hladce.“ Dachser má každou destinaci zavedeny standardizované postupy, včetně pevných dob pro nakládky, aby se zabránilo nákladům na zdržné a stojné kontejnerů. S cílem umožnit společnosti Kaindl neustálý přehled o jejích zásilkách, implementovala firma speciální IT řešení, které umožňuje zobrazovat všechna relevantní data online, a to včetně specifikací a týdenních změn.

„Společnost Kaindl nás zpravidla informuje o požadovaném počtu kontejnerů s týdenním předstihem, ale i přesto je zapotřebí velké flexibility,“ říká Michael Rainer, managing director Dachser ASL pro oblast východní Evropy a Rakouska, a dodává: „V některých případech musíme přistavit 10 až 20 kontejnerů během 24 hodin.“ To pak vyžaduje rychlou reakci a dostupnost prázdných kontejnerů přitom hraje klíčovou roli.

Dachser pro společnost Kaindl zajišťuje nejen exportní přepravy, ale zabezpečuje také import materiálu, především oxidu hliníku a papíru, které společnost používá k výrobě pracovních desek pro kuchyňské linky a dalších výrobků. Realizace zakázek primárně spočívá v přepravě celých kontejnerů (FCL) v importním i exportním směru, ale Dachser poskytuje společnosti Kronospan Group také služby v oblasti leteckých zásilek a zásilek odesílaných námořními sběrnými kontejnery (LCL).  Když v loňském roce Kronospan Group rozšiřovala svoje výrobní kapacity ve městě Eastaboga v Alabamě v USA, dodal Dachser do USA více než 200 kontejnerů včetně speciálních nadměrných kontejnerů s výrobním zařízením pro výrobu dřevotřískových desek.

Další zásilky, většinou individuální dodávky náhradních dílů se posílají jako LCL zásilky či zásilky letecké. „Kaindl využívá naše služby v oblasti leteckých přeprav také pro zasílání svých nejnovějších výrobků do USA, které jsou určeny jako vzorkové zboží pro showroomy,“ uvádí Michael Rainer. Zákazníci společnosti Kaindl v USA a Kanadě dostávají takové zásilky s novými produkty přímo do svých showroomů a logistický provider a jeho partner v Kanadě se starají také o celní odbavení těchto zásilek při vstupu do země.

S vypuknutím koronavirové pandemie přijal provider od společnosti Kaindl další úkol: „Během první vlny jsme s Dachserem realizovali import velkého množství palet s ochrannými pomůckami a rouškami z Číny pro zdravotnický sektor,“ říká Volker Lenzing. Společnost Kaindl tehdy věnovala velmi potřebné roušky do několika salcburských nemocnic. „Naším největším přínosem v době, kdy na volném trhu téměř neexistovaly volné přepravní kapacity, bylo pomocí našeho vlastního leteckého charteru kapacity vytvořit a garantovat včasný odlet,“ popisuje Michael Rainer.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest