Novým překladištěm Wedo „proteče“ deset tisíc zásilek za hodinu

Společnost Wedo investuje do modernizace a rozšíření své přepravní sítě, a to prostřednictvím nového centrálního překladiště zásilek a regionálního depa, které nyní staví developer UDI Group na 34. exitu D1 u Ostředku. Hala s téměř 9000 m2 zastavěné plochy (a dalšími 12 000 m2) venkovní manipulační plochy bude vybavena technologií na automatické třídění od společnosti VanRiet. První zásilky by z nového překladiště měly k zákazníkům vyjíždět na jaře příštího roku.

„Překladiště vybavíme moderní technologií, která zvládne roztřídit nejméně 10 000 zásilek za hodinu s téměř nulovou chybovostí, čímž se zařadí k logistické špičce v zemi,“ popisuje modernizaci logistické sítě ředitel Wedo Daniel Mareš. Výstavbou centrálního překladiště, které bude sdružovat všechny zásilky, chce Wedo zdvojnásobit přepravní kapacitu své sítě.

Pokud jde o stanovení rozvozových tras, používá Wedo tři úrovně algoritmizace. První se týká celé České republiky v závislosti na rozmístění jednotlivých dep, kterých má nyní firma šestnáct. Druhá úroveň se týká trasování na úrovni jednoho depa, které stanovuje, jaké oblasti a jakým počtem vozů se mají obsluhovat. Nejnižší úroveň algoritmizace souvisí s konkrétní trasou řidiče a určením, kudy má kurýr jet během dne, do čehož vstupuje velká řada parametrů.

„V této problematice se staví dva protichůdné požadavky. Jeden se týká co nejoptimálnějšího rozvozu zásilek z pohledu najetých kilometrů, což souvisí s ekologií, náklady i cenou dopravy pro koncového klienta, a druhý souvisí s tím, aby čas doručení odpovídal představě zákazníka,“ vysvětluje Daniel Mareš. Firma se podle něj snaží oba přístupy kombinovat a do určitého detailu optimalizovat trasu, zároveň však usiluje o zachování potřebné míry volnosti, aby si zákazník mohl určit, kdy se má zásilka předat. „Je to extrémně odborná debata,“ dodává Daniel Mareš.

Pro samotné třídění nyní Wedo používá 1D kódy v režimu sort-to-data, zvažuje také nasazení QR kódů. Pracovat chce i s RFID čipy, ale to pouze pro značení kontejnerů, ve kterých se zásilky dostávají do areálu.

Sázava Logistics Park u Ostředku počítá kromě třídírny balíků pro Wedo se třemi dalšími halami. Areál nabídne 50 000 m2 skladovacích ploch, UDI Group do jeho výstavby investuje celkem miliardu korun. S budoucími nájemci dalších hal ještě developer jedná. „Umístění areálu přímo na sjezdu z D1 jen 20 minut jízdy od Prahy předurčuje areál pro logistiku. Výhodou je především to, že kamiony nebudou nijak zatěžovat silnice nižších tříd,“ vysvětlila ředitelka komunikace UDI Group Marcela Fialková. Haly mohou sloužit také pro lehkou průmyslovou výrobu. Pro Systémy Logistiky dále uvedla, že jakmile obsazenost nájemci dosáhne 80 %, UDI areál prodá pravděpodobně institucionálním investorům. Zájemci o koupi se prý hlásí už nyní. Ambicí developera je dosáhnout hodnocení Very good v certifikačním systému BREEAM.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest