Ručně vedený zakladač BT Tyro SHE100 dosáhne do 3,5 metru

Přibližně před rokem představila Toyota malý kompaktní ručně vedený vozík BT Tyro LWE130. Nyní přidává většího „sourozence“ – ručně vedený elektrický zakladač BT Tyro SHE100 s nosností 1000 kg. Vozíky řady BT Tyro jsou vhodné pro práci v méně intenzivních lehkých až středně náročných výrobních a skladových provozech.

Manévrovatelnost je klíčovým předpokladem pro plnohodnotné využití vozíků této třídy, proto stroj BT Tyro SHE100 zvládne 90° úhel natočení řídicí oje. Čtyřkolová konfigurace s řídícím kolem na levé straně a nastavitelným podpůrným kolečkem na pravé straně poskytuje potřebnou stabilitu i výšku zdvihu.

Vozík má následující konstrukční parametry – šířka 800 mm jako kratší strana EUR palety, délka 560 mm a zkosené rohy šasi. Díky celkové délce 1710 mm a poloměru otáčení 1350 mm zvládne práci v uličce široké 2145 mm. Rychlost pojezdu činí 4,2 až 4,5 km/hodinu. BT Tyro SHE100 není vhodný do mrazu a neumožňuje instalaci doplňkové výbavy (například přídavných zařízení). Zákazník může volit ze dvou typů duplexových stožárů s výškou zdvihu 2900 mm nebo 3600 mm (s nosností 500 kg ve výšce nad tři metry).

Pro situace, kdy je potřeba použít jen jemné polohování nákladu nebo čistě jen pomalý pojezd, obvykle v těsných prostorách, slouží tlačítko „želva“. Je-li stisknuté, dovoluje jízdu se zdviženou ojí a díky menšímu poloměru otáčení manévrování i tam, kde to stroje bez této funkce nezvládnou.

Spotřeba energie činí 0,46 kWh/hod. je dosažená díky hmotnosti vozíku (565 nebo 594 kg včetně baterie) a lithium-iontové baterii. Dojde-li k hlubšímu vybití, trvá standardní nabití na 100 % kapacity baterie 2,5 hodiny. Správa baterií (Battery Management System) kontroluje průběžně například proces nabíjení, vybíjení nebo správnou teplotu. Integrovaná baterie a vestavěná nabíječka 24 V/60 Ah je určená pro příležitostné nabíjení v místě používání. Baterii Li-Ion je vybaveno více než 30 % ze všech prodaných elektrických vozíků Toyota (v letech 2020 až 2021).

Kolečka, která se otáčejí v rámci profilu vozíku, a nízké šasi se vzdáleností 3,5 cm od podlahy chrání nohy obsluhy. Parkování vozíku jistí parkovací brzda, která se aktivuje automaticky, je-li řídící oj v nejnižší nebo nejvyšší kolmé poloze. To znamená, že kdykoli obsluha opustí vozík, je zabrzděn. Současně je zdvižená řídicí oj „ukrytá“ v rámci půdorysu stroje.

Zneužití vozíku brání ochrana pomocí PIN kódu i funkce automatického vypnutí stroje, které může být nastaveno na velmi krátkou dobu. Jde o praktickou funkci v provozech, kde se pohybuje více pracovníků, kteří nemají oprávnění vozík řídit. Současně dojde k „uspání“ baterie, která díky tomu déle vydrží. Při pojezdu se zdviženým nákladem nebo jen se zdviženými prázdnými vidlicemi nad stanovenou mez (300 mm) vozík automaticky zpomalí.

Na stožáru jsou umístěné barevné štítky s přesně vyznačenými hodnotami aktuální výšky zdvihu včetně zbytkové nosnosti platné pro danou výškovou úroveň.

Červené tlačítko okamžitého odpojení vozíku od napájení je dostatečně velké a umístěné na nejvyšším bodě šasi v bezprostředním dosahu obsluhy. Totéž platí o tlačítku okamžité změně směru pojezdu, které je tradičně umístěné na nejzazším okraji řídící oje a chrání obsluhu před přimáčknutím vozíkem například ke stěně, k regálům nebo k jakékoli jiné pevné překážce.

Na vozíku lze nastavit úroveň akcelerace i zpomalení, rychlost pojezdu, hodnotu snížené rychlosti při zatáčení (pro vyšší stabilitu nákladu) nebo se zdviženými vidlicemi, rychlost pojezdu se zdviženou řídicí ojí a účinnost brzdění.

Vozík nabízí několik uživatelsky příjemných prvků. Například 5V USB konektor ve standardu pro nabíjení telefonů, tabletů nebo jiných elektrických zařízení či horní panel určený pro uložení malých předmětu, šálku nebo lahve s nápojem a podobně. Obsluha má k dispozici také LED displej s okamžitými informacemi, například monitoring nabití baterie nebo chybových kódů.

 

 

 

 

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest