Jan Bartošík: Dopad na efektivitu automatizovaného skladu má aj vhodne zvolený sortiment

Jan Bartošík: Dopad na efektivitu automatizovaného skladu má aj vhodne zvolený sortiment 

„Samostatné zariadenia a regálové systémy nie sú zárukou vyššej produktivity či nižších nákladov, toto dosiahneme vďaka ľuďom, ktorí dokážu tieto procesy a usporiadanie uviesť do praxe,“ hovorí v rozhovore Jan Bartošík, prevádzkový riaditeľ distribučného centra Kaufland v Ilave.

Na skladovanie akých tovarov sú najideálnejšie regálové systémy? 

Regálové systémy sú vhodné pre takmer všetky druhy tovarov. Do týchto systémov sa neoplatí uskladňovať tovar s obrátkou kratšou ako dva dni, pokiaľ to dovolí kapacita skladovacej plochy. Napríklad sortiment ovocia a zeleniny je vhodné skladovať na ploche bez manipulácie. Regálové systémy využívame na skladovanie potravinového i nepotravinového sortimentu.

V čom sa najviac líšia od seba rôzne regálové systémy?

Najväčší rozdiel medzi regálovými systémami vidíme z pohľadu automatizácie. Štandardom v potravinárstve sú tzv. klasické paletové regály nazývane „regálové uličky“ s dĺžkou napr. 90 m a výškou 11,5 m. U takéhoto systému je potrebné využívať manipulačnú techniku, ktorá je vedená obsluhou. Potom sú to čiastočne automatizované systémy, kedy je horizontálny a vertikálny pohyb medzi uličkami vedený obsluhou a plná automatizácia systému bez obsluhy.

Nakoniec je tu plne automatizovaný sklad, ktorý slúži nielen k uskladneniu a vyskladneniu paliet, ale aj k príprave miešaných (kombinovaných) dodávok na predajne tak, že určený tovar premiestni k operátorovi, ktorý podľa objednávky vychystá tovar na jednom stanovišti.

Aké typy regálových systémov máte vy k dispozícii?

V našom logistickom centre využívame klasické i automatické regálové systémy. Nehovoril by som o výnimočnosti, keďže ide o štandardné regály a halu s robotickým zakladačom, ale je potrebné vyzdvihnúť istú mieru efektivity a logiku usporiadania. Samostatné zariadenia a systémy nie sú zárukou vyššej produktivity či nižších nákladov, toto dosiahneme vďaka ľuďom, ktorí dokážu tieto procesy a usporiadanie uviesť do praxe. Nám sa to vďaka skvelému tímu darí. Ak by som niečo vyzdvihnúť, tak sú to práve ľudia, s ktorými tu mám možnosť spolupracovať.

V čom sú efektívne a aké majú benefity tie vaše?

Náš výškový automatický zakladač uskladňuje palety až do výšky 25 m a to nám na ploche 5 600 m2 umožňuje uskladniť 26 500 europaliet a tým nám mnohonásobne zvyšuje skladovacie kapacity na menšej ploche. Vďaka tomuto máme vhodne vyťažené klasické regálové systémy v ostatných halách.

Tovar do automatizovaného skladu je naskladňovaný pomocou pohyblivých koľajníc z príjmovej plochy, uskladnený a po objednaní z predajne vyskladnený robotickým zakladačom, a pomocou koľajníc poslaný na výdajnú plochu. Špecifikáciou je automatický podklad nevhodných nosičov europaliet našimi paletami a taktiež pri výdaji ich odobranie.

Ďalší dopad na efektivitu má vhodne zvolený sortiment, ktorý umiestňujeme do automatizovaného skladu. Je potrebné zohľadniť dĺžku trás pri vyskladňovaní celých paliet a taktiež ideálnu dĺžku trasy a čas pre doplnenie tovaru, ktorý je potrebné vychystať pri pickingu. Preto sme pri spúšťaný robotického zakladača prispôsobili celý layout skladu tak, aby sa celkové trasy našej manipulačnej techniky čo najviac skrátili a zefektívnili.

Na čo treba najviac dávať pozor pri výbere regálových systémov?

Určite na kvalitu, spoľahlivosť dodávateľa i náročnosť na obsluhu a na údržbu.

Aké sklady sú najideálnejšie pre regálové systémy?

Určite tie, ktoré majú dostatočnú svetlu výšku a plošnú kapacitu na dodržanie všetkých bezpečnostných predpisov a protipožiarnej ochrany, taktiež na logistické systémy, bez ktorých sa žiadny sklad nedá riadiť efektívne.

Čo si myslíte o manipulačnej technike v skladoch s regálovými systémami?

V našom logistickom centre využívame batériové vozíky ručne vedené na nakládku a vykládku tovaru, vozíky pre 1-2 europalety, kedy obsluha stoji na čiastočne zakrytej plošine a slúžia k závozu a príprave tovaru (picking) a v neposlednom rade vysokozdvižné vozíky čiže retráky so zdvíhacou plochou do 11,5 m pre uskladnenie a vyskladnenie paliet.

 

Autor: Tomáš Szmrecsányi, šéfredaktor časopisu Systémy Logistiky SK

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest