Albert testuje úklidové roboty v prodejnách i distribučním centru

Maloobchodní řetězec Albert v ČR testuje autonomní úklidové roboty. Od poloviny letošního ledna postupně zkouší stroje od tří různých výrobců. Schopnosti robotů ověřuje v jednom svém supermarketu, v jednom hypermarketu a také v distribučním centru. Aktivita probíhá pod hlavičkou AirLabu, projektové laboratoře, která se specializuje na technické inovace.

První úklidový robot vjel na prodejní plochu v polovině ledna v supermarketu v České Lípě, kde po dobu tří týdnů pomáhal jeho zaměstnancům. Následně byl robot přemístěn do hypermarketu v Litoměřicích a po dalších třech týdnech do distribučního centra v Klecanech. Cílem je testování v různých podmínkách.

Druhý robot zahájil úklid v České Lípě na počátku února. Ve srovnání s prvním předcházelo jeho spuštění přesné laserové naměření a mapování prodejny. Pak už se mohl pustit do úklidu. Na začátku března se opět přesunul dál a aktuálně jezdí oba roboti v distribučním centru. Třetí robot projde testováním v nejbližší době.

„Roboti to u nás nemají snadné, tvoříme jim překážky a testujeme je v nejrůznějších situacích, abychom si o jejich možnostech a schopnostech udělali dokonalý obrázek a důkladně je prověřili,“ popisuje Zdeněk Vít, který má pilotní fázi projektu v Albertu na starosti. Pracují jak v noci na velkém čištění, tak i v průběhu dne, když je potřeba uklidit konkrétní znečištěný úsek v dané prodejně nebo ve skladu. Pohybují se po vytyčené trase. Před zákazníky či pracovníky nebo i jinými překážkami se zastaví, chvíli počkají a poté je objedou. Roboti na sebe upozorňují například zvukem, majáčkem nebo LED osvětlením, které ukazují i změnu směru podobně jako blinkry u automobilu.

Denně robot najezdí v rámci testu obvykle čtyři až šest kilometrů. Délka celkové trasy se odvíjí od konkrétní potřeby denních úklidů.

Hygiena je pro Albert jednou z priorit a v komplikovaných časech nemoci covid-19 to platí obzvlášť, uvádí řetězec. Pomoc při úklidu prodejen i skladů nabízejí technologie umělé inteligence, které Albert stále více využívá. V poslední době instaloval do prodejen a skladů inovace, jako například elektronické cenovky, vzdáleně řízený systém kontroly chlazení, automatický objednávkový systém založený na práci s velkými daty a strojovém učení.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest