Monika Kozinková: Pri posuvných regáloch je dôležité naplánovať si, akou technikou sa budú regály obsluhovať

Monika Kozinková: Pri posuvných regáloch je dôležité naplánovať si, akou technikou sa budú regály obsluhovať 

„Pri výbere regálových systémov treba zohľadňovať hlavne bezpečnosť obsluhy, treba mať jasne zadefinované, čo chceme skladovať a podľa toho si aj rozplánovať výšky regálovej techniky (jednotlivých políc) a hmotnostné zaťaženie regálovej techniky, čomu musí zodpovedať aj plocha, na ktorú sa technika umiestňuje,“ hovorí v rozhovore Monika Kozinková, vedúca skladu náhradných dielov v automobilke Volkswagen Slovakia.

Aké typy regálových systémov využívate v spoločnosti Volkswagen Slovakia?

V bratislavskom závode Volkswagen Slovakia sú v skladoch pomocného materiálu a náhradných dielov nasadené tzv. shuttle systémy, posuvné paletové regály a štandardné statické regály.

V čom sú efektívne a aké majú benefity?

Pri nasadzovaní shuttlov bolo pre našu spoločnosť rozhodujúce efektívne využitie priestoru. Čím sú regály vyššie, tým získame viac skladovej plochy. Napríklad pri výške 8 950 mm na stavebnej ploche 10,39 m2 sme získali 174,24 m2 skladovej plochy. Ďalšou výhodou je, že uskladnený materiál je chránený proti vonkajším vplyvom. Vo Volkswagen Slovakia využívame nasadené regálové systémy ako samoobslužné. To znamená, že pracovníci skladov materiál dopĺňajú a pracovníci údržby si ho vydávajú sami pomocou čítačiek prepojených so systémom SAP. Ďalším typom sú posuvné paletové regály, u ktorých je veľkou výhodou, že pri plánovaní sa ráta iba s jednou obslužnou uličkou, čo pri väčšej skladovej ploche umožňuje uloženie o cca 30 až 40 % viac materiálu ako pri štandardných paletových regáloch.

Na čo treba najviac dávať pozor pri výbere regálových systémov?

Pri výbere regálových systémov treba zohľadňovať hlavne bezpečnosť obsluhy, treba mať jasne zadefinované, čo chceme skladovať a podľa toho si aj rozplánovať výšky regálovej techniky (jednotlivých políc) a hmotnostné zaťaženie regálovej techniky, čomu musí zodpovedať aj plocha, na ktorú sa technika umiestňuje. Pri posuvných regáloch je dôležité naplánovať si, akou technikou sa budú regály obsluhovať. Či sa budú obsluhovať iba samotné regály alebo bude manipulačná technika použitá aj na vykládku materiálu z dopravných prostriedkov.

Z hľadiska používateľa ktoré vlastnosti sú pre vás kľúčové?

Z nášho pohľadu je to najmä získanie väčšej skladovej plochy oproti štandardným statickým regálovým technikám (regály, regály v kombinácií zásuviek a zásuvkové skrine a pod).

Ako to vyzerá s modernizáciou a automatizáciou regálových systémov?

V bratislavskom závode Volkswagen Slovakia sú shuttle systémy nasadené od roku 2007 a postupne ich pri nasadzovaní ďalších zariadení výrobca vylepšil o niektoré diely (nové remene, nové ovládacie panely). 

Akými vylepšeniami prešli? V čom vlastne vidíte najväčšie zmeny?

Za významné vylepšenie považujem nasadenie samoobslužných strojov pre oddelenia údržby, kde sa nám v spolupráci s dodávateľom zariadenia podarilo prepojiť stroj so systémom SAP, v ktorom prebieha celá skladová evidencia. Ovládanie stroja (výsuv políc) funguje cez čítačku, odkiaľ príde pokyn k výsuvu tej police, na ktorej sa nachádza materiál požadovaný na výdaj. Toto riešenie prišlo priamo zo strany údržby, nakoľko pracovník údržby má vďaka nemu prístup k stroju nepretržite 24 hod. / 7dní v týždni a nemusí čakať na pracovníka skladu.

Aké typy manipulačnej techniky sa hodia do skladov s regálovými systémami?

V našich skladoch máme nasadené rôzne typy manipulačnej techniky. Počnúc ručnými paletovými vozíkmi, ručne vedenými elektrickými vozíkmi, klasickými 2,5 t elektrickými vysokozdvižnými vozíkmi s prispôsobenou výškou zdvihu k výške našich regálov až po bočné elektrické vysokozdvižné vozíky, pri ktorých je výhodou úspora šírky obsluhovanej uličky.

 

Autor: Tomáš Szmrecsányi, šéfredaktor časopisu Systémy Logistiky SK

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest