Continental zkompletoval řadu zimních pneumatik Scandinavia

Společnosti s nákladními vozidly působící v Evropě musí bojovat s geografickými a povětrnostními podmínkami, které kladou na pneumatiky jejich vozů protikladné požadavky. Nejrůznější úkoly na zimních cestách – spolu se sněhem a ledem, suchými a mokrými úseky – silně zatěžují řidiče, nákladní vozidla i jejich pneumatiky.

Společnost Continental nyní doplnila svou produktovou řadu Scandinavia o 22,5palcovou pneumatiku. Kilometrový výkon modelu Conti Scandinavia HS3 se ve srovnání s druhou generací zvýšil až o deset procent, zatímco spotřeba paliva se podle výrobce zlepšila až o pět procent.

Pokroku bylo dosaženo několika způsoby. „Rozhodli jsme se použít vyšší obsah přírodního kaučuku, abychom dále zlepšili valivý odpor a maximalizovali pružnost při nízkých teplotách,“ vysvětluje Hinnerk Kaiser ze společnosti Continental. Dvoustupňová technologie lamel zvyšuje bezpečnost a optimalizuje valivý odpor.

Obutí Conti Scandinavia HS3 nabízí díky technologii kapesních lamel lepší stabilitu řízení a odtok vody z hnané nápravy. Dezén se vyznačuje velkým počtem lamel pro optimální trakci v zimních podmínkách. Zachycování kamínků je minimalizováno geometrií dezénu, přičemž zkosené boky jsou v různých úhlech.

V průběhu svého užívání přechází nová pneumatika Conti Scandinavia Generation 3 po skončení zimní sezony z úlohy zimního „specialisty“ na celoroční pneumatiku. Když se zimní běhoun pneumatiky opotřebovává, dvoufázový design běhounu poskytuje v létě větší plochu – z toho plynou výhody ohledně směrové stability. Pneumatiky lze protektorovat.

V případech, kdy je v České republice přikázáno použití zimních pneumatik, je u motorových vozidel převyšujících 3,5 tuny povinné mít zimní obutí na všech kolech hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly a zároveň musí být hloubka dezénu pneumatik minimálně 6 mm. Současné německé předpisy pro zimní používání pneumatik nařizují používat pneumatiky se symbolem 3PMSF (sněhová vločka v hoře) na hnané i řízené nápravě. V Rakousku to platí minimálně pro jednu hnací nápravu, i když jsou povoleny i pneumatiky se symbolem M + S. Zde musí mít diagonální pneumatiky nejméně šest milimetrů hloubky dezénu, radiální pneumatiky nejméně pět milimetrů. Při jízdě do nebo přes Švýcarsko musíte dodržovat místní předpisy o pneumatikách. Zpravidla se zde za zimní považují pouze pneumatiky se symbolem 3PMSF.

V celé Evropě je minimální hloubka dezénu zimních pneumatik 1,6 milimetru. Doporučená hloubka činí 4 milimetry. V Norsku jsou zimní pneumatiky 3PMSF povinné na hnané nápravě a přední řízené nápravě (pneumatiky M + S nebo 3PMSF na všech ostatních nápravách). Používání zimních pneumatik je povinné od 15. listopadu do 31. března, ve Slovinsku do 15. března.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest