Zo slovenských lesov až do afrických stavieb

Zo slovenských lesov až do afrických stavieb

Taká je cesta dreva, v ktorej hrá hlavnú úlohu spoločnosť sídliaca na juhu Slovenska neďaleko Lučenca, PRP Tomášovce. ZSSK CARGO je súčasťou každej časti jej vitálne dôležitého logistického reťazca.

Po jednokoľajnej trati, takzvanom južnom ťahu Slovenska medzi Zvolenom a Košicami, sa ozýva štvornásobné dunenie dieselových motorov. Až štyri rušne radu 736 ťahajú svoj náklad guľatiny z Českomoravskej vrchoviny cez Podpoľanie, kým svoju cestu zavŕšia desať kilometrov pred Lučencom. V stanici Tomášovce je totiž zaústená vlečka spoločnosti PRP, ktorá toto drevo pridá k 710 000 m3 spracovanej guľatiny ročne.

S 25 ročnou tradíciou a viac než 300 zamestnancami je spoločnosť PRP rastúcou hviezdou slovenského drevospracujúceho priemyslu. Jej štvorstranne opracované dosky, hranoly a strešné laty nájdete najmä na severoafrickom trhu. Nachádzajú sa tam v budovách od krovov až po parketové podlahy. To všetko by však nebolo možné bez neustáleho prístupu suroviny a expedície sekundárnych, aj primárnych produktov. A na oboch koncoch tohto reťazca nájdete ZSSK CARGO.

Skupiny vozňov s guľatinou zo Slovenska

PRP Tomášovce týždenne spracuje približne 4 – 5 vlakov s drevnou hmotou. Toto pokryje asi 40 % všetkých dodávok dreva. Tie smerujú do podniku podnikovou vlečkou, ktorá je vyústená do stanice Tomášovce a jej obsluhu realizuje ZSSK CARGO. Prichádzajú sem vozňové zásielky, skupiny vozňov, aj ucelené vlaky. Skupiny vozňov majú svoj pôvod na Slovensku. Väčšina nakladacích staníc sa nachádza na Horehroní, Kysuciach, Orave, Liptove, Považí, ale často prichádzajú zásielky aj z okolia Žarnovice.

ZSSK CARGO dostáva tieto zásielky bežnou vlakotvorbou do Zvolena, odkiaľ manipulačné vlaky dopravujú guľatinu k spracovaniu. Tento segment čelí obrovskej konkurencii kamiónovej dopravy a rušeniu nakladacích miest v staniciach naprieč Slovenskom. A to napriek potenciálu rastu. PRP samotné chce zvýšiť objem prepravovaného tovaru po železnici zo 40 % na 80 %. A k tomu zvyšovať odoberaný objem. Kým tento rok si spoločnosť vytýčila cieľ spracovať 800 000 m3 dreva, v roku 2024 ho plánuje spracovať až 1,2 milióna.

Ucelené vlaky guľatiny z Čiech

Z dôvodu rozsiahlej kôrovcovej kalamity v Čechách sa z tohto trhu už niekoľko rokov ponúka cenovo výhodné ihličnaté piliarske drevo. Z Čiech tak smerujú ucelené vlaky aj do Tomášoviec, najmä z okolia Frýdku-Místku, Olomouca, Jihlavy, či Brna. Kalamita sa však postupne presúva severnejšie a tak sa menia aj regióny, odkiaľ drevo do Tomášoviec prúdi. Ucelené vlaky však narážajú na problém neelektrifikovanej trate medzi Zvolenom a Lučencom. Náročné stúpanie k obci Lovinobaňa, ktoré musia zdolávať aj vlaky s pohonnými hmotami medzi Stožkom a Kapušanmi pri Prešove je pre ťažké náklady výzvou a práve preto nie sú štyri rušne na jedinom vlaku výnimkou.

Štiepka do Rakúska

Pri pílení dreva vznikajú aj druhotné suroviny – piliny a štiepka. Oba produkty síce nie sú hlavným výrobkom firmy, no vedia byť viac než užitočné. Teplo, ktoré sa získa ich spaľovaním, je cenené pri sušení piliarskych výrobkov pred ich expedíciou k zákazníkom. No pilín a štiepky z tri štvrte milióna metrov kubických dreva je predsa len viac, než je ich spotreba na tento účel. Preto do akcie vyrážajú rušne ZSSK CARGO s plošinovými vozňami, na ktorých sú naložené špeciálne otvorené kontajnery typu Innofreight. Tie dokáže ľahko manipulovať veľký vysokozdvižný vozík a podobne ako pri piline a štiepke z Liptovského Hrádku, aj tu smerujú ložené súpravy k našim juhozápadným susedom.

Odberatelia v podobe výrobcov celulózy v Rakúsku si túto kvalitnú druhotnú surovinu cenia. Vyrábajú z nej buničinu, po ktorej dopyt celosvetovo rastie. Vlaky plne ložené z Tomášoviec smerujú s minimálne dvojicou dieselových rušňov (zvyčajne rady 746) smerom k mestu, kde majú svoje domovské depo – Zvolen. Tu sa na ich čelo môže postaviť už elektrický rušeň radu 240, prezývaný laminátka. Tá už dopraví náklad cez Levice, Šurany a Galantu až do Bratislavy. V Petržalke si súpravu prevezmú rakúski kolegovia na druhú časť cesty. V tejto stanici sa tak zlievajú dve vetvy s pilinou a štiepkami – tá z Liptova a tá z Podpoľania.

Hotové výrobky do Afriky

Na vlečke PRP sa striedajú nielen vozne vysokostenné a klanicové s plošinovými vozňami a kontajnermi Innofreight. ZSSK CARGO pomohlo PRP minulý rok vyviezť takmer 40 ucelených vlakov hotových výrobkov, ktoré sú ložené v krytých vozňoch. Rezivo môžu naložiť veľkokapacitné vysokozdvižné vozíky priamo do vozňov a takéto vlaky putujú do slovinského prístavu v Koperi. Tam je rezivo naložené na lode, ktoré ho prevezú cez Stredozemné more na hlavné odbytové trhy severnej Afriky.

Práve krajiny ako je Alžírsko, Maroko, alebo populačnú explóziu zažívajúci Egypt, nemôžu využiť prírodné obnoviteľné bohatstvo v podobe lesov. Sú tak závislé na dovoze stavebného reziva. A slovenská firma PRP Tomášovce je úspešným príbehom, ako tento hlad po tovaroch zasýtiť.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest