Elektřina v ostrém provozu. Dodávka ujede až 120 kilometrů

Balíkový přepravce GLS začal pro každodenní rozvoz balíků v Hulíně a okolí využívat elektrickou dodávku Mann eTGE. Dodávka pojme stejné množství balíků jako běžná dieselová dodávka, tedy až 300, a na jedno nabití ujede až 120 km. GLS plánuje v následujících 12 měsících rozšířit svoji flotilu minimálně o dalších 10 elektrododávek a pět elektrických cargo kol. Jejich nasazení je součástí udržitelné strategie ThinkGreen.

Vozidlo Mann eTGE disponuje baterií o kapacitě 36 kWh a nabízí dojezd až 120 km. Z 400 V zásuvky se dodávka dobije za 7 hodin, z klasické 230 V zásuvky pak za 15 hodin. Velikost úložného prostoru dosahuje 10,5 „kubíků“.

„Konečně se nám dostala do ruky elektrická dodávka, která má dostatečně velký úložný prostor až na 300 balíků, což je množství, které denně běžně rozvážím. Líbí se mi, jak je auto tiché, dobře se ovládá. Na druhou stranu je potřeba hlídat si dojezd. Při doručování po městě je to dostačující, ale při agresivnější jízdě nebo v kopcích je spotřeba vyšší,“ říká kurýr Lukáš, který vozidlo testoval po dobu jednoho měsíce v Jihlavě.

GLS CZ do roku 2022 plánuje přidat minimálně dalších 10 elektrických dodávek a pět nákladních cargo kol. Cargo kolo je již nasazeno v ostrém provozu v cyklodepu na pražském Florenci, kde se od listopadu 2020 kurýrovi podařilo bezemisně rozvést více než 3000 zásilek.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest