LNG na dálky: Kamion dojel do Nizozemska na jednu nádrž

Několik let se ve firemní flotile osobních a užitkových vozidel společnosti DB Schenker objevují vozy na stlačený zemní plyn (CNG). Tento typ paliva však není optimální pro dálkové přepravy. Ve spolupráci s automobilkou Iveco se proto společnost rozhodla otestovat provoz kamionu na tekutý zemní plyn (LNG) na pravidelné lince z Rudné u Prahy do více než 860 km vzdáleného nizozemského Tilburgu.

Díky deklarovanému dojezdu až 1500 km na jednu nádrž bylo možné naplánovat trasu dlouhou přes 1700 km na trase Rudná–Tilburg s jedním plánovaným tankováním. K tomu byla vybrána samoobslužná plnicí stanice přímo v Tilburgu, kam náklad směřoval. „Během týdenního testu zvládl kamion vybranou trasu hned dvakrát. Jízdní vlastnosti nebyly oproti kamionu na naftu výrazně odlišné, jen plnění LNG trvalo o něco déle. Plyn je udržován při teplotě -162 °C, proto je jeho skladování a manipulace s ním náročnější. Řidič byl před cestou odborně zaškolen a tankování bez problému zvládl,“ říká Petra Sůvová, manažerka přeprav ve společnosti DB Schenker.

LNG zaznamenává velký rozmach zejména v západní a jižní Evropě. Síť LNG stanic je hustá zejména v Nizozemí a Itálii. Některé země jako například Německo má navíc pro LNG vozy nastavenou nulovou sazbu mýta. „Za týden jsme s daným kamionem ujeli 3658 km a úspora na mýtném v Německu činila 513 eur,“ dodává Petra Sůvová.

Testovací přepravy LNG kamionu 2x na trase Rudná-Tilburg-Rudná
Tahač: Iveco Stralis AS440S46T/P NP
Celková vzdálenost: 3658 km
Průměrná rychlost: 75 km/h
Tempomat: 62 % času jízdy
Průměrná celková hmotnost vozidla: 29 t
Spotřeba paliva: 25,6 kg/100 km
Emise oxidu uhličitého: 0,7 kg/km

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest