Svetlá budúcnosť čínskych elektromobilov

Svetlá budúcnosť čínskych elektromobilov

Elektromobilita je v Európe už dlhodobo diskutovaná téma. Zatiaľ, čo u nás sa polemizuje o tom, či ide o naozaj ekologickejšiu formu dopravy, Čína sa chopila príležitosti a výrobe elektromobilov dominuje. Podľa Dominika Hapla, analytika Across Private Investments, počet automobilov v Európe na 1 000 obyvateľov je na úrovni 610 kusov. Nárast ich počtu v posledných desiatich rokoch bol v priemere na úrovni 2,2 % ročne. Je to najmä preto, že takmer každý už auto vlastní a trh je pomerne nasýtený. Dochádza len k obmene vozového parku. Rast automobilov je silnejší v krajinách, kde sa postupne zvyšuje životná úroveň.

„Po európskych cestách jazdí 312 miliónov áut. V USA pripadá na 1 000 obyvateľov dokonca až 838 motorových vozidiel, po cestách ich tam jazdí 287 miliónov. Čína eviduje len 196 vozidiel na 1 000 obyvateľov. Pričom rast v posledných 10 rokoch bol na úrovni 15 % ročne. To vytvára obrovský priestor na budúci rozmach.

Dôvodom je stále silnejúca stredná vrstva. Celkový počet vozidiel v Číne je na úrovni 340 miliónov kusov. Podľa University of California sa očakáva, že do roku 2022 by sa počet automobilov v Číne mohol zvýšiť na 420 miliónov. Do roku 2030 by mal dosiahnuť až 500 miliónov kusov. To by predstavovalo rast nových vozidiel o 4,4 % ročne,“ konštatuje Hapl.

Očakáva sa, že medzi rokmi 2019 a 2026 sa globálny trh s elektrickými vozidlami zvýši takmer päťnásobne, aby sa do roku 2026 dosiahol odhadovaný objem 567 mld. USD. To podľa analytika Acrossu predstavuje ročný rast na úrovni okolo 15,6 %. Elektrické vozidlá sa v posledných rokoch stali pre spotrebiteľov oveľa atraktívnejšou voľbou vďaka zvýšenému dojazdu, životnosti batérie, efektívnosti a cenovej dostupnosti. Elektromobily zaujali automobilový trh najmä v štátoch severnej Európy, kde sú vysoké štátne dotácie.

„Predpokladá sa, že v Číne sa predaj elektrických vozidiel zdvojnásobí už v roku 2021. Počet vozidiel by mal dosiahnuť približne 3,7 milióna. Napriek tomu je Čína najväčší používateľ elektrických áut. Po jej cestách ich jazdí viac ako 1,8 milióna. Elektrické vozidlá sa v Číne považujú za budúcnosť, pričom trh a dopyt budú neustále rásť. Očakáva sa, že elektrické vozidlá budú do roku 2025 predstavovať 25 až 50 % celého trhu s osobnými vozidlami v krajine,“ tvrdí Hapl.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest