DC Ravensburgeru v Ostravě najelo do plného provozu během koronakrize

Mezinárodní vydavatel a výrobce her, puzzle a hraček Ravensburger zaznamenal zvýšení poptávky, kterou již nebylo možné optimálně pokrýt prostřednictvím stávající infrastruktury z centrálního distribučního centra v Ravensburgu. V rámci strategie plánovaného růstu se management firmy koncem roku 2018 rozhodl vypsat tendr na návrh, zřízení a provoz externího distribučního centra. Z tendru vyšla vítězně skupina Geis, která od května 2020 provozuje sklad společnosti Ravensburger v areálu Ostrava Airport Multimodal Park v Mošnově.

Rodinná firma Ravensburger byla založena v roce 1883 ve městě Ravensburg, kde má dodnes své sídlo. Patří mezi evropské výrobce puzzle, deskových společenských a kreativních her, a je také vydavatelem knih pro děti a mládež. V současné době má ve svém portfoliu přibližně 8000 různých artiklů. Své výrobky expeduje do 80 zemí po celém světě.

Logistické pracoviště, ve kterém skupina Geis provozuje nové distribuční centrum společnosti Ravensburger, vzniklo „na zelené louce“. Na ploše 7000 m² s celkovou kapacitou 11 000 paletových míst se tu skladuje zboží a vychystávají paletové i balíkové objednávky pro B2B zákazníky Ravensburgeru z Česka, Slovenska, Rakouska, Polska a dalších devíti evropských zemí, ale také například z Turecka, Izraele, Islandu, Mexika nebo Austrálie. Pro zásilky, které směřují mimo Evropskou unii, zajišťuje skupina Geis také služby celní deklarace.

Přestože se spuštění celého projektu finalizovalo v době jarní koronakrize, kdy nebylo jasné, jak se bude situace vyvíjet, nedošlo k zásadnímu zdržení oproti plánu. První expedice ze skladu v Mošnově realizoval Geis v polovině června. „Výrobní závody společnosti Ravensburger jsou ve městech Ravensburg (DE) a Polička (CZ). Odtud přijímáme zboží, které expedujeme dále do uvedených zemí. Hlavní sezóna probíhá od září do listopadu, kdy se expedované objemy násobí,“ uvedla Marcela Hlubková, manažerka logistických projektů skupiny Geis na severní Moravě.

Jako všechna pracoviště kontraktní logistiky v Česku, Německu, na Slovensku a v Polsku řídí distribuční centrum pro Ravensburger WMS „LFS 400“ provozovaný na platformě IBM. IT oddělení skupiny Geis tento systém průběžně zdokonaluje a rozvíjí, připravuje konkrétní softwarové nadstavby tak, aby odpovídaly požadavkům zákazníka. „Ravensburger je velmi prozákaznicky orientovaná společnost, z čehož pramení nemalé požadavky na rozsah poskytovaných služeb,“ uvádí Marcela Hlubková.

Uskladnění konkrétního výrobku určuje systém na základě ABC analýzy. Nízkozdvižné vychystávací vozíky jsou vybaveny vysouvací zvedací plošinou s odkládacím košem. Obsluha tak při vychystávání pohodlně dosáhne na druhou úroveň regálu.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest