C. S. CARGO zařadilo vozidla na LNG značky Scania

Dopravní a logistická společnost C. S. Cargo zařadila do svého vozového parku první tři vozidla poháněná zkapalněným zemním plynem (LNG). Od konce loňského roku zajišťují přepravu zboží z České republiky do Německa nové tahače Scania řady R o výkonu 410 koní.

Na silnici jsou LNG (Liquefied Natural Gas) soupravy takřka k nerozeznání od těch klasických, nicméně jejich provozovatelé je označují zelenými piktogramy. Jediným viditelným rozdílem je tvar palivových nádrží. Vše ostatní je v plynovém pohonu, jehož výhoda oproti dieselovým variantám spočívá v nižším objemu emisí oxidu uhličitého, oxidů dusíků a pevných částic v dopravě.

Vozidla na LNG nabízejí použitelný dojezd umožňující zapojení do běžného mezinárodního provozu. „Jedinou komplikací u vozidel na LNG pohon je zatím nedostatečné množství čerpacích stanic. Trasy tedy vyžadují opravdu precizní plánování. S rozvojem ekologičtějších dopravních technologií zároveň vnímáme zatím nedostatečnou koncepci ze strany státu včetně podpory českých dopravců na nákup a provoz ekologických vozidel. Uvítali bychom detailnější a dlouhodobější dopravní vizi státu v tomto směru,“ říká Petr Volák, generální ředitel společnosti C. S. CARGO.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest