Tibor Majzún: Logistika v automotive vyžaduje zabezpečenie správneho materiálu v správnom množstve a v správnom čase do výroby

Tibor Majzún: Logistika v automotive vyžaduje zabezpečenie správneho materiálu v správnom množstve a v správnom čase do výroby

„V dnešnej digitálnej dobe a v dynamickom automotive segmente je nevyhnutnosťou mat vytvorené EDI prepojenie s jednotlivými stranami dodávateľského reťazca,“ hovorí Tibor Majzún, generálny riaditeľ spoločnosti cargo-partner SR, s ktorým sme sa rozprávali o logistike pre automotive.

V čom sa líši logistika pre automotive od iných typov logistiky?

Komplexnosť – jedno slovo, no v oblasti logistiky pre automotive znamená pokrytie všetkých procesov od prevzatia tovaru od dodávateľa až po dodanie zákazníkovi, či už priamo do výroby, alebo na medzisklad. Tieto procesy sú podrobne zmapované, s nastavením toku dát, materiálu v priestore a čase s kontrolnými mechanizmami, tak aby bol materiál dodaný in time – včas.

Čo všetko a aké služby poskytuje cargo-partner pre logistiku v automotive?

Náš proces príjmu tovaru začína monitorovaním tovaru na ceste od dodávateľa, pri naskladnení kontrolujeme množstvo, kvalitu, každú paletu štítkujeme SSCC kódom, následný sken, evidencia a s podporou našej colnej deklarácie poskytujeme možnosť uskladnenia tovaru na colnom sklade.

Priblížili by ste čitateľom procesy v rámci skladového hospodárstva?

Naše skladové hospodárstvo v automotive zahŕňa monitorovanie a reporting min. a max. počtu materiálu, dekonsolidáciu, supermarket, prebaľovanie do vratných obalov, ich údržbu, zodpovednú separáciu a likvidáciu obalového materiálu. Kompletný skening materiálu od jeho príchodu na sklad cez jednotlivé skladové procesy až po výdaj a kontrolný cross-check sken pred naložením tovaru na auto nám umožňuje 24/7 monitorovanie a evidenciu materiálu na jednotlivých úrovniach skladovej logistiky. Samozrejmosťou je exportná dokumentácia (dodacie listy, faktúry, T1 – pri výdaji z colného skladu) a expresné dodania (emergency, same-day delivery).

Či už v našom Automotive Competence centre v Dunajskej Strede, alebo v Bratislave máme vytvorené rework stanice pre subdodávateľov kontroly kvality, s ktorými úzko spolupracujeme a koordinujeme ako príjem materiálu na kontrolu, tak aj rýchle dodanie “OK” dielov do výroby.

Ako vnímate digitalizáciu v oblasti logistiky pre automotive?

V dnešnej digitálnej dobe a v dynamickom automotive segmente je nevyhnutnosťou mat vytvorené EDI prepojenie s jednotlivými stranami dodávateľského reťazca.

Na čo treba dávať pozor najmä v logistike pre automotive?

Logistika v automobilovom priemysle vyžaduje zabezpečenie správneho materiálu, v správnom množstve a v správnom čase do výroby. Je potrebné nastavenie a pravidelná kontrola všetkých článkov dodávateľského procesu. Ak sa aj jeden článok spomalí, druhý je potrebné zrýchliť a z rezervných zásob pokryť požadované objemy bez obmedzenia výroby zákazníka.

Autor: Tomáš Szmrecsányi, šéfredaktor Systémy Logistiky SK

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest