Elektrická flotila DB Schenkeru narůstá o 36 nových vozů Fuso eCanter

DB Schenker a společnost Fuso, spadající do portfolia Daimler Trucks, prohlubují své partnerství na poli e-mobility. V následujících měsících zařadí DB Schenker celkem 36 elektrovozů Fuso eCanter do provozu v jedenácti evropských zemích.

DB Schenker vozy Fuso eCanter od roku 2018 využívá v Berlíně pro přepravy zásilek v centru města. Od roku 2019 pak tyto vozy společnost zavedla také v Paříži, Frankfurtu nad Mohanem a Stuttgartu.

Fuso vyrábí zmíněných 36 vozů pro DB Schenker ve své evropské továrně v portugalském Tramagalu. V následujících týdnech budou vozidla vybavena skříňovými nástavbami a zvedacími plošinami různých výrobců, díky kterým budou ideální pro doručování paletovaného zboží. Pro německý trh nástavby vyrobí firma Spier ze Steinheimu, která už se společností Fuso spolupracuje. Převzetí vozů Fuso eCanter proběhne před koncem tohoto roku na různých terminálech DB Schenker.

DB Schenker bude využívat elektrické lehké nákladní vozy s výkonem 129 kW a nosností 3,2 tuny nákladu pro městskou distribuci ve velkých evropských městech, jako jsou Oslo, Kodaň, Madrid, Salcburk, Vídeň, Hamburk, Řím nebo Milán. Celkem tak budou nákladní vozy doručovat zásilky klientům v centrech více než 20 evropských měst v Německu, Finsku, Dánsku, Velké Británii, Francii, Irsku, Nizozemí, Norsku, Rakousku, Španělsku a Itálii. Vozidlo bude nově uvedeno na trh ve Finsku, Rakousku, Španělsku a Itálii.

Bezmála sedmiapůltunový nákladní vůz má minimální dojezd sto kilometrů a bez problému tak pokryje požadavky DB Schenker na kratší doručovací trasy v rámci velkých měst. Vozidla se nabíjejí přes noc a lze využít jak střídavý, tak stejnosměrný proud. S rychlonabíječkou je pak možné vůz dobít za 90 minut. Dosavadní zkušenosti s těmito vozy byly podle DB Schenkeru veskrze pozitivní. Řidiči chválí zejména okamžitou a plynulou akceleraci, funkčnost elektrického pohonu a absenci jakéhokoliv hluku nebo vibrací v kabině.

Fuso eCanter je první plně elektrický malosériový nákladní vůz z portfolia Daimler Trucks. Fuso na trh komerčních vozů pro lokální distribuci vstoupil v roce 2017. Od té doby společnost dodala vozy řadě zákazníků v Evropě, Japonsku nebo ve Spojených státech. Doručení zmíněných 36 vozidel společnosti DB Schenker znamená, že více než 200 vozů Fuso eCanter bude v každodenním provozu ve více než 14 zemích. Globální flotila Fuso eCanter doposud přesáhla milník 2,5 milionu ujetých kilometrů bez lokálních emisí.

Nyní inženýři Daimleru společně s uživateli sbírají data a zpětnou vazbu na základě každodenního provozu vozidel, profilů jejich trasy nebo způsobu jejich nabíjení. Tyto informace pomáhají při vývoji další generace vozů Fuso eCanter, jejichž spuštění sériové výroby je plánované do roku 2025.

 

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest