P3 Logistic Parks aktívne posilňuje postavenie na Slovensku i v Európe

P3 Logistic Parks aktívne posilňuje postavenie na Slovensku i v Európe

P3 Logistic Parks pokračoval v tomto roku v rozširovaní svojho portfólia logistických nehnuteľností. Najskôr to bola akvizícia paneurópskeho portfólia logistických nehnuteľností Maximus, ktorá priniesla P3 do jeho slovenského portfólia park v Senci.

S počtom šesť parkov o rozlohe 433 tisíc m² sa spoločnosť P3 Logistic Parks stala najväčším developerom a správcom priemyselných a logistických nehnuteľností na Slovensku. Pracovne úspešný rok 2020 zakončí developer akvizíciou nemeckého portfólia obchodno-logistických nehnuteľností Matrix.

Na Slovensku pribudol park v Senci

Portfólio Maximus umožňuje expanziu developera v západnej Európe. Pozostáva z 28 logistických aktív s rozlohou viac ako 1 000 000 m², umiestnených v kľúčových logistických centrách európskych krajín ako sú Nemecko, Poľsko, Holandsko, Belgicko, Rakúsko a Slovensko. Slovenská pobočka P3 Logistic Parks v rámci akvizície Maximus zastrešuje rozvoj získaných nehnuteľností na Slovensku a v Rakúsku.

Prvou významnou investíciou po akvizícii bola májová expanzia a rozširovanie logistického parku v Bruck an der Leitha pre klienta WLS – Weindel Logistik Service. Slovenskou súčasťou akvizície boli logistický park a skladové nehnuteľnosti v Senci, ktoré zapadli do dlhodobých cieľov spoločnosti expandovať a pôsobiť v strategických lokalitách napojených na diaľničnú sieť na Slovensku a okolité krajiny V4 a CEE. Akvizíciou Maximus a získaním priestorov v Senci naplnil P3 Logistic Parks svoje ambície posilniť trhovú pozíciu a stať sa lídrom na trhu logistických a priemyselných nehnuteľností na Slovensku.

Senec ako logistický hot spot

Park P3 Senec má celkovú rozlohu 105 000 m²  v troch halách kategórie A a výbornú lokalitu na diaľnici D1 s napojením na stred, sever a východ Slovenska. Je tzv. logistický hot spot Slovenska – nový park totiž v tejto oblasti významne dopĺňa a rozširuje silnú kompetenciu P3 v kľúčovom regióne Slovenska. Aj vďaka parku v Senci prináša P3 diverzifikáciu lokalít pre svojich klientov, a to prostredníctvom piatich P3 parkov strategicky rozmiestnených v okolí Bratislavy: v Lozorne na D2, v parku pri bratislavskom letisku s okamžitým napojením na realizujúci sa diaľničný obchvat D4R7 a parkom v rakúskom Bruck an der Leitha, hneď za slovenskými hranicami v diaľničnom napojení na letisko Schwechat a Viedeň, ako aj na Maďarsko, Slovinsko a Česko.

Senecký park patrí k najstarším logistickým parkom na Slovensku, aj preto bude prechádzať postupnou modernizáciou, technologickými a energeticky efektívnymi vylepšeniami, aby sa čo najviac prispôsobil trvalo udržateľným kritériám parkov v správe P3. Vďaka charakteru a polohe parku je ideálny pre klientov z oblasti distribúcie, maloobchodu a e-commerce. Aktuálnymi nájomcami v Senci sú známe značky ako Coca-Cola, DSN,  DSV, Nagel, Vitazel či Takko Fashion. V tejto vyhľadávanej lokalite má P3 k dispozícii ešte vyše 24 000 m² skladových priestorov k okamžitému prenájmu.

Potenciál má aj východ Slovenska

Aj keď je stále najsilnejšou lokalitou Bratislava a jej okolie, veľký potenciál pre rozvoj má z pohľadu P3 aj východe Slovenska, kde developer na jeseň minulého roka začal s výstavbou parku P3 Košice v Novej Polhore. Košický P3 park v Novej Polhore je jedno z najnovších logistických centier z portfólia P3 Logistic Parks a zároveň aj prvé centrum na východe Slovenska. Rozloha parku P3 Košice v Novej Polhore je cca 170 tisíc m² a získať prácu by v ňom mohlo približne 1 500 ľudí z košického a prešovského regiónu.

Z celkovej plochy je aktuálne k dispozícii 12 880 m² voľných priestorov a na ďalších takmer 157 tisíc m² je možná ďalšia výstavba. V týchto dňoch sa developer pripravuje na výstavbu druhej haly, kde bude k dispozícii 12 880 m² skladových priestorov s modernými kancelárskymi priestormi. S výstavbou začal na jeseň minulého roka a už v marci 2020 odovzdal do užívania prvú budovu nájomcovi CS Cargo. Park má výbornú logistickú polohu uprostred diaľničného spojenia medzi Košicami a Prešovom. Lokalita je ideálna pre firmy a investorov z oblasti ľahkej výroby, automotive, maloobchodu, e-commerce, logistiky aj distribúcie.

V Ostrave vyrastie priemyselno-obchodná zóna

Udalosťou tejto jesene pre P3 Logistic Parks v susednom Česku bola kúpa 40 hektárového pozemku v ostravských Vítkoviciach, kde na brownfielde vyrastie priemyselno – obchodná štvrť. Zastavaná plocha bude tvoriť 160 000 m², čím sa park zaradí medzi najväčšie priemyselno-logistické parky v regióne. Zahŕňať bude ako výrobné a skladové haly, tak aj obchody, showroomy a kancelárie. Cieľom developera je udržateľne oživiť priemyselnú zónu, a popritom vizuálne nadviazať na blízke centrum mesta. S výstavbou začne P3 Logistic Parks koncom budúceho roka.

P3 Logistic Parks ukončí rok Matrixom

K ďalšiemu rozšíreniu v rámci P3 Logistic Parks došlo koncom októbra 2020 akvizíciou 33 budov nemeckého portfólia obchodno-logistických nehnuteľností, tzv. Matrix. Portfólio Matrix zahŕňa plochu 650 000 m2 a tvorí ho 33 obchodno-logistických nehnuteľností v najprestížnejších lokalitách významných nemeckých miest, medzi ktoré patrí Berlín, Dortmund, Norimberg, Hamburg, Hannover, Kolín nad Rýnom, Drážďany a Lipsko. Akvizícia by mala byť dokončená na konci tohto roka. Za posledných 12 mesiacov P3 Logistic Parks svoje nemecké portfólio nehnuteľností zdvojnásobilo. Budovy z portfólia Matrix sú výborne umiestnené v prestížnych lokalitách v blízkosti mestskej zástavby a kopírujú víziu spoločnosti napredovať.

 

Článok pripravil Tomáš Szmrecsányi, šéfredaktor časopisu systémy Logistiky

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest