DHL zapojuje kamiony na LNG

Flotila společnosti DHL Supply Chain se od října rozrostla o tři nové tahače s pohonem na zkapalněný zemní plyn (LNG)

Podle firmy má dojít ke snížení emisí oxidu uhličitého o 51 tun ročně. „Trojice moderních tahačů na zkapalněný zemní plyn je určena pro přepravu komponentů z crossdocku v Nepřevázce do německých výrobních závodů našeho klienta z automobilového průmyslu,“ říká Kateřina Rázlová, ředitelka automobilové divize společnosti DHL Supply Chain

Nové soupravy v barvách společnosti DHL Supply Chain jsou tvořeny tahači Scania R 410 ve verzi „low deck“, která umožňuje používat návěsy s třímetrovou vnitřní výškou nákladového prostoru. „To byla jedna z našich podmínek, protože právě tento druh návěsů je pro efektivní přepravu automobilových dílů nezbytný. Zároveň tím snižujeme počet kamionů v silničním provozu,“ vysvětluje Kateřina Rázlová.

Díly se nakládají do velkých návěsů v unifikovaných stohovacích paletách a optimalizovaných obalech, což umožňuje kompletní využití nákladového prostoru. Řidičům tahačů Scania na LNG poskytuje třináctilitrový šestiválec nejvyšší výkon 410 koní a maximální točivý moment 2000 Nm. Výkonové parametry jsou tak porovnatelné s agregáty na naftu. Oproti nim má však motor na zkapalněný zemní plyn tišší běh a podle výrobce vypouští do ovzduší až o 15 procent méně emisí oxidu uhličitého. První ze tří souprav ujede ve službách DHL 160 000 kilometrů ročně, u dalších dvou nákladních vozidel se počítá s 260 000 ujetými kilometry ročně.

„Soupravy jezdí na trasách do Německa, kde je vhodná infrastruktura pro tankování.  Podle Kateřiny Rázlové je pořízení těchto vozů na LNG prvním krokem k postupnému rozšiřování flotily s tímto pohonem. DHL Supply Chain využívá od konce loňského roku zároveň tahače Scania 410 CNG s pohonem na stlačený zemní plyn.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest