Systém C-Roads má za sebou úspěšné testy přenosu dat

Společnost T-Mobile oznámila, že úspěšnými testy završila čtyřletou práci v celoevropském projektu C-Roads

Projekt si klade za cíl zajistit inteligentní a bezpečnou mobilitu v evropských zemích.

T-Mobile se v testech zaměřil zejména na včasné rozpoznávání dopravních komplikací a rychlou identifikaci nebezpečných situací. Konkrétně šlo o události typu varování před kolonou (traffic jam ahead), varování před špatným počasím (weather condition warning) a varování před nebezpečnými místy na silnici (hazardous area notification). Tyto informace T-Mobile předával prostřednictvím integrační platformy všem partnerům projektu C-Roads.

Jednotný celoevropský systém předávání dopravních informací C-Roads má podle svých tvůrců zajišťovat aktuální a věrohodné informace o dopravní situaci. Díky němu budou řidiči vědět o koloně, připraví se na silnou lokální bouřku nebo včas zpomalí, pokud se přiblíží autonehodě. Systém budou „sytit“ data z čidel různých výrobců v automobilech nebo silniční infrastruktuře a zpracovávat je bude řada vládních i soukromých organizací.

„Díky technologii, kterou T-Mobile do C-Roads přispívá, je projekt opět o krok blíž svému cíli. Tím je spolehlivé a bezpečné řízení dopravy v nadnárodním evropském měřítku, kde budou stejně jako například v letecké dopravě garantem dopravních informací jednotlivé státy,“ vysvětluje Martin Buša, ředitel divizí ICT služeb T-Mobile Czech Republic a Slovak Telekom. A dodává: „C-Roads propojí všechny náležité systémy v rámci dopravní infrastruktury, naučí je vzájemně komunikovat a předávat informace, které budou ověřené a státem garantované.“

Telekomunikační společnost současně vyvinula aplikaci Dopravní rádce, která ukazuje údaje ze systému v podobě srozumitelné pro řidiče. Rádce shromažďuje podklady z několika oficiálních zdrojů (dopravní informace ze systému C-Roads obohacuje o data z mobilní sítě a z Chytrého auta T-Mobile, informace o aktuální meteorologické situaci či data ze seznamu nebezpečných lokalit). Dopravní rádce pak zobrazuje dostupné dopravní informace, varuje například před zácpami a před meteorologickými jevy s vlivem na dopravu, informuje o nehodách nebo předpokládaném zdržení na trase. Tato mobilní aplikace pracuje v systémech Android i iOS, ale v současnosti je dostupná pouze účastníkům pilotního provozu.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest