Investícia do automatizácie na prvú a poslednú míľu

Investícia do automatizácie na prvú a poslednú míľu

Projekt automatizácie na prvú a poslednú míľu štartuje na Slovensku. Celoeurópsky projekt logistického providera Dachser, ktorý nedávno začal pilotnú fázu na vybraných pobočkách v Európe, sa teraz rozbieha aj na Slovensku. Ide o mobilné terminály pre vodičov na rozvozových linkách, čo umožní lepšie plánovanie vyzdvihnutia a doručenia zásielok.

Dachser je špecialistom na zbernú službu a inovátorom v logistike už od svojich počiatkov. „Už teraz sú zásielky našej siete realizované s maximálnym využitím počítačových technológií a s použitím dát. Projekt reaguje na rastúce požiadavky na presnosť vyzdvihnutia a doručenia zásielok na prvú a poslednú míľu a zavádza do procesov celej skupiny Dachser ďalší stupeň automatizácie,“ vysvetľuje Viliam Bokšanský, branch manager pobočky Lozorno.

Investícia vo výške cca 40 tisíc eur

Zavedenie terminálov znamená na Slovensku investíciu vo výške približne 40 tisíc eur, pričom z veľkej časti ide o nákup nových mobilných terminálov Zebra TC 77. Zavedené sú už na pobočke v Martine, kde bolo sprevádzkovaných už 11 týchto zariadení. Ďalšie zavádzanie terminálov bude nasledovať v pobočke Košice budúci rok.

„Vďaka novému systému a novým mobilným terminálom môžeme z veľkej časti preniesť lokálne znalosti do jednotného celoeurópskeho autonómneho systému a ponúknuť tak našim zákazníkom ďalšie zvýšenie kvality služieb vďaka ešte lepšiemu plánovaniu,“ dodáva Viliam Bokšanský.

Mobilný terminál Zebra TC 77 má operačný systém Android, je opatrený batériou s výdržou 15 hodín na jedno nabitie a dotykovou obrazovkou, ktorá je prispôsobená tým najnáročnejším podmienkam prevádzky, a to aj s použitím rukavíc a vo vlhkých podmienkach. Špeciálny povrch potom zaručuje veľmi dobrú čitateľnosť aj za priameho slnka.

V sade je inštalované GPS, bluetooth a umožňuje pripojenie cez wi-fi. Pokročilá skenovacia technológia umožňuje skenovanie 1D a 2D kódov aj viac čiarových kódov umiestnených na jednej etikete, je vhodná aj pre skenovanie textových polí, podpisov a ďalších. Terminály sú robustné a odolné voči poškodeniu, majú intuitívne ovládanie a ponúkajú vodičom vysoký užívateľský komfort.

Informácie o nakládke a vykládke

Vďaka novému softvéru má vodič na prvý pohľad všetky informácie o nakládke a vykládke na poslednej a prvej míli a môže sledovať a reagovať aj na odchýlky oproti plánu a informovať o nich dispečera, terminál totiž funguje zároveň aj ako mobilný telefón. Vysoký potenciál terminálov Zebra zahŕňa funkcie prekladača a multilingválne nastavenie, messenger, funkcie fotoaparátu, navigáciu a ďalšie.

S implementáciou nových mobilných terminálov úzko súvisia aj projekty Short Distance Planning a XDP − algoritmus pre inteligentné, automatické plánovanie trasy, ktoré budú umožňovať kvalitnejšie a podrobnejšie plánovanie na poslednej a prvej míli na základe dát o zásielke, vozidlách a požiadaviek zákazníkov ako napr. údaje o doručení/vyzdvihnutí zásielky len s hydraulickou plošinou, otváracia doba príjemcu/odosielateľa, časové obmedzenie doručenia podľa zvoleného produktu alebo obmedzenie infraštruktúrou (mosty, podjazdy atď.).

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest