V Holíči vznikne logistický a priemyselný areál

V Holíči vznikne logistický a priemyselný areál

Logistický a priemyselný areál, ktorého jadrom bude multimodálne logistické centrum, plánuje v Holíči na západe Slovenska vybudovať spoločnosť MLC Holíč. Podľa zámeru má byť koncovým aj východiskovým bodom pre prepravu kontajnerov s tovarom medzi Ďalekým východom a strednou Európou. Slúžiť bude aj pre logistické operácie s tovarom, ktorý sa neprepravuje v kontajneroch, ako sú napríklad sypké tovary alebo autá.

Nové prekladisko má slúžiť pre západnú časť Slovenska, východnú a strednú časť Českej republiky a Poľsko. Jeho kapacita má dosiahnuť milión kontajnerov ročne. Náklady na výstavbu odhaduje MLC Holíč na približne 200 miliónov eur, prácu by v areáli po jeho dobudovaní získa 500 ľudí. Začiatok stavebných prác je odhadovaný na štvrtý štvrťrok 2022, so začiatkom prevádzky ráta investor od roku 2025.

Projekt je rozdelený na dve etapy. Prvou je vybudovanie terminálu, v ktorom bude dochádzať k prekládke prepravných jednotiek medzi železničnou a cestnou dopravou. Jeho súčasťou bude nové koľajisko, logistické centrum a prekládkový areál. Vo výhľadovej druhej etape by malo prebehnúť rozšírenie terminálu na multimodálny, v ktorom bude dochádzať ku kombinácii viacerých druhov dopravy.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest