Do konce robu bude v Česku 150 Z-Boxů

Zásilkovna přichází na trh se soběstačnými výdejními místy Z-Boxy

 

Ovládají se přes mobilní aplikaci Zásilkovna, ke svému provozu potřebují minimum energie, kterou získávají přes solární panely. Boxy fungují pro zákazníky 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. S touto inovací Zásilkovna cílí na menší města a vesnice, kde mohou doplnit služby České pošty, která v těchto lokalitách omezuje provoz svých poboček. Další využití mají boxy v developerských rezidenčních nebo komerčních prostorech.

 

V letošním roce plánuje Zásilkovna v České republice spustit až 150 boxů. Celkový počet výdejních míst Zásilkovny tak bude kolem 3800. Investice do Z-Boxů se pohybují v řádu desítek milionů korun.

 

„Pro nás je Z-Box jednoduchá a moderní služba, která rozšiřuje možnosti pro naše obyvatele. Zásilky si zde mohou vyzvedávat 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, podle toho, jak sami preferují. To je ve srovnání s jinými způsoby doručování zásadní výhoda. Provoz Z-Boxů je navíc ekologický s minimálními požadavky na energii. Jsem přesvědčen, že Z-Boxy si budou pořizovat i další obce naší velikosti, nejen proto, že čelí podobným komplikacím s doručováním jako my v Jenštejně,“ říká Norbert Hlaváček, starosta obce Jenštejn, kde byl Z-Box instalován.

 

Jakmile řidič doručí zásilku do boxu, obdrží zákazník informační e-mail, SMS zprávu a notifikaci do aplikace Zásilkovna. V této chvíli je možné si zásilku vyzvednout. K obsluze stačí mít na chytrém telefonu nainstalovanou aplikaci Zásilkovna a zapnuté Bluetooth. Při příchodu k Z-Boxu se aplikace pomocí Bluetooth sama automaticky spáruje a otevře schránku s danou zásilkou. Za doručení zásilky se platí online, včetně platby na dobírku.

 

Cena za doručení do Z-Boxu je stejná, jako na jakékoliv jiné výdejní místo Zásilkovny. Pro koncového zákazníka si ji určí každý jednotlivý e-shop v rámci své vlastní cenotvorby, bude ale zcela jistě patřit k nejnižším na trhu.

 

Z-Box může mít od dvou do šesti sloupců. Rozměr jednoho je 525 x 645 x 2000 mm (š x h x v). Každý sloupec má deset schránek různých velikostí, přes Z-Box se šesti sloupci je možné doručit až 10 000 zásilek ročně.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest