EKO zásobník elektrickej energie

EKO zásobník elektrickej energie

Investície v oblasti životného prostredia sú dnes už nevyhnutnosťou. Investície do ekologických riešení pokladá za svoju prioritu aj  rakúska logistická spoločnosť Gebrüder Weiss, ktorá pôsobí aj na Slovensku. Jej centrála v logistickom centre neďaleko Senca je miestom, kde bola nainštalované prvé EKO zariadenie na uskladnenie elektrickej energie pre vlastnú spotrebu.

Zariadenie je umiestnené v exteriérovej časti pozemku spoločnosti, v blízkosti pôvodnej trafostanice, na ktorú je aj priamo napojené. Jeho hlavnou úlohou je pomáhať zvyšovať ekológiu výroby a spotreby elektrickej energie. Vďaka takýmto zásobníkom je možné zvyšovať množstvo zelených zdrojov elektriny (solárne panely a veterné turbíny).

Uskladnenie zelenej energie

Zásobník uskladňuje energiu zo zelených zdrojov a následne ju dodáva v čase keď je potrebná. Inštaláciu zastrešila spoločnosť PPA Power DS, ktorá je zároveň zmluvným dodávateľom elektriny a plynu pre rakúskeho prepravcu.

„Umiestnenie zariadenia je dohodnuté na predbežnú dobu jeden rok. Počas nej budeme monitorovať jeho fungovanie, a teda dobíjanie počas slabej prevádzky z obnoviteľných zdrojov, či spotrebu energie počas špičky práve z tohto zásobníka,“ hovorí Zdenko Toma, vedúci oddelenia HSEQ.

Trendové zelené riešenia

Gebrüder Weiss tak bude vedieť v blízkej budúcnosti vyhodnotiť, nakoľko je toto zariadenie efektívne, a koľko percent elektrickej energie sa podarilo využiť práve z obnoviteľných zdrojov.

Inštalácia veľkokapacitnej batérie je iba jedným z opatrení v sérií „zelených“ riešení, ktoré spoločnosť realizuje. V každom prípade je to prvý krok v budovaní  fotovoltaickej elektrárne.

V blízkej budúcnosti Gebrüder Weiss plánuje rozšírenie svojich skladových kapacít o novú skladovú halu kde projektová dokumentácia počíta s ďalšími ekologickými riešeniami či už sa jedná o osvetlenie, vykurovanie alebo chladenie.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest