Baterie pro montážní linku v Kvasinách připravuje robot

Škoda Auto v závodě v Kvasinách využívá nového robota

 

Z přistavených palet odebírá startovací baterie a následně je just-in-sequence dodává na linku. Automobilka tak přesunula dodávky dílů v pořadí montáže ze skladu do výrobní haly a tím zrychlila výrobní proces. Do projektu firma investovala 450 000 eur a systém přihlásila k patentování.

 

David Strnad, vedoucí logistiky značky ve Škoda Auto, zdůraznil: „Dodávky dílů just-in-sequence k výrobní lince předpokládají bezproblémové fungování vysoce komplexních postupů. Nasazením nového manipulačního robota v závodě v Kvasinách tyto procesy optimalizujeme za účelem dosažení efektivnější, preciznější a tím i rychlejší výroby. Současně pomocí této technologie z oblasti Průmyslu 4.0 zvyšujeme i bezpečnost práce v závodě a současně i zlepšujeme ergonomii pracovišť pro zdejší zaměstnance.“

 

Startovací baterie se v Kvasinách dodávají na paletách přímo k lince a na rozdíl od běžného sekvenčně dodávaného materiálu se nepřivážejí ze skladu v přesném montážním pořadí. Pro identifikaci správného dílu pro právě montovaný vůz robot baterii skenuje speciální kamerou. Následně přemístí startovací baterie na přepravní vozíky, které přijížději přímo k lince. Robot současně umí stohovat prázdné palety a přepravní obaly a v případě potřeby ze skladu objednat nové palety s bateriemi. Pohybuje se prostřednictvím mobilního trasového navádění a ze všech stran ho obklopují bezpečnostní sítě. Kromě toho je také vybaven senzory, které zabraňují kolizím se zaměstnanci nebo s dalšími stroji.

 

Manipulační robot lze po poměrně malých úpravách hardwaru nasadit i na mnoha dalších stanicích, na kterých probíhají procesy na sekvenční bázi. Společnost proto plánuje, že se ve výrobě a logistice na takové systémy ještě více zaměří.

 

Automobilka v závodě v Kvasinách testuje také nový systém pro další zvyšování bezpečnosti práce v závodě: Vysokozdvižné vozíky jsou vybaveny lokalizačním zařízením, které umožňuje včasnou identifikaci ostatních vysokozdvižných vozíků, vybavených rovněž tímto systémem. Zaměstnanci závodu nosí speciální náramek, fungující na stejném principu. V případě nebezpečí varuje prostřednictvím vibrací. Pokud lokalizační zařízení identifikuje jiný vysokozdvižný vozík nebo zaměstnance, sníží stroje automaticky rychlost či v případě potřeby samy zastaví, aby zabránily srážce. LED světlo, umístěné na vysokozdvižných vozících, navíc signalizuje aktuální hustotu možných zdrojů rizik v bezprostředním okolí.

 

Společnost Kion Group uvedla do provozu svou první halu v Panattoni Parku Stříbro na začátku roku 2016. Závod na výrobu vysokozdvižných vozíků označil při osobní návštěvě tehdejší premiér Bohuslav Sobotka za čítankový příklad úspěšné investice. Nová budova aspiruje na vysoké ohodnocení v rámci ekologické certifikace BREEAM podle nejnovějších standardů.

 

Společnost Dematic zaměřuje své know-how na inovativní řešení skladové logistiky, která jsou uzpůsobena potřebám konkrétních branží. Jedná se kupříkladu o samostatné vychystávací přístroje, autonomní přepravní či multishuttle systémy a ve stále větší míře také o robotiku.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest