Geis zabezpečuje logistické služby aj v oblasti módneho tovaru

Geis zabezpečuje logistické služby aj v oblasti módneho tovaru

Skupina Geis v oblasti módneho tovaru zabezpečuje logistické služby pre viaceré spoločnosti, ako napríklad GREAT UNITED TRADING (GUT), ktorá obchoduje značky KVL, LEE COOPER a TIMEOUT.

Predaj módneho tovaru má svoje špecifiká, ktoré sa prejavujú aj v logistike. Kalendárny rok je tu rozdelený na dve sezóny – jarnú / letnú a jesennú / zimnú. V každej z nich sa naskladňuje iný tovar a nové kolekcie. Vyžaduje si to prípravu veľkého objemu tovaru v pomerne krátkej dobe. Potom je medzi sezónami jedno – až dvojmesačné obdobie „kľudu“. Ďalším špecifikom sú pravidelné výmeny sezónneho tovaru v obchodoch spojené so spracovaním vráteného tovaru.

KVL (predtým značka KENVELO) je odevná firma, ktorá prevádzkuje v strednej a juhovýchodnej Európe sieť obchodov s textilom a módnymi doplnkami. LEE COOPER je klasická značka štýlového denimového oblečenia s dlhou históriou a kvalitou potvrdenou napríklad armádnymi zákazkami.

Počas 2. svetovej vojny Lee Cooper vyrábal bojové uniformy a džínsové maskáče pre britské ozbrojené sily. TIMEOUT bol založený v roku 1973 skupinou mladých dizajnérov rozhodnutých vytvoriť priateľskú a cenovo dostupnú značku, ktorá zachytí pozitívny kalifornský životný štýl a jeho jedinečnú slobodnú atmosféru v reakcii na uniformitu a neosobnosť, ktorú diktujú veľké módne spoločnosti.

„Naša spolupráca so spoločnosťou GUT začala na dlhodobejšej zmluvnej báze v roku 2014, ale už predtým sme čiastočne spolupracovali v rámci sezónnej výpomoci,“ vysvetľuje vedúci projektu GUT Pavel Tóth. Firma pre každú ďalšiu sezónu naskladňuje iný tovar, teda nové kolekcie, ktoré zahŕňajú okolo 4500 rôznych artiklov, čo vo finále znamená okolo 1200 rôznych druhov v niekoľkých farebných variantoch. Ide najmä o oblečenie, ale aj o doplnky – v lete kabelky, opasky, tašky, v zime čiapky, šály, rukavice.

V rámci spolupráce Geis zabezpečuje všetku skladovú manipuláciu, teda od vykládky doručených kontajnerov, prípadne leteckých zásielok a kamiónov až po doručenie koncovým príjemcom. Tovar je v sklade uložený v kartónoch, ktoré obsahujú rôzne veľkosti daného materiálu, tzv. „Prepack“.

Kartón je tu základnou manipulačnou jednotkou. Tie sa triedia podľa jednotlivých artiklov, ukladajú sa na palety a naskladňujú. Výkyv skladových zásob môže byť až 2000 paletových pozícií, čo je veľmi náročné na riadenie efektivity uskladnenia v rámci multi-user skladu (skladu pre viacerých používateľov).

Podľa došlých objednávok sa vyskladňuje potrebný tovar. „Kartóny polepujeme zákazníckym štítkom, ktorý sa generuje priamo zo systému zákazníka (SAP) a objednávky potom kompletujeme do zásielok pre jednotlivých príjemcov,“ uvádza Pavol Tóth. Sklad je napojený na distribučnú sieť skupiny Geis.

Podľa veľkosti zásielky odtiaľ tovar rozvážajú do jednotlivých predajní na Slovensku a v Českej republike a to buď prostredníctvom paletovej alebo celovozovej prepravy.

Mimo Slovenska a Českej republiky sa tu skladuje a vychystáva tovar tiež pre ďalšie krajiny, konkrétne Rumunsko, Bulharsko, Bosnu a Hercegovinu, Srbsko, Chorvátsko, Slovinsko a Ukrajinu. Výnimočne sa odtiaľ expeduje tovar aj do iných krajín, najmä do strednej a východnej Európy.

Pre zásielky z a do krajín mimo EÚ spoločnosť Geis zabezpečuje všetky colné služby. Ďalšou súčasťou servisu pre GUT je príjem a spracovanie vráteného tovaru. Jedná sa o nárazovú prácu v súvislosti s výmenou sezónnych kolekcií v obchodoch. Vrátený tovar je prijatý na sklad a spracováva sa podľa pokynov zákazníka.

Ako už bolo uvedené, medzi sezónami obvykle býva aspoň jedno – až dvojmesačné kľudné obdobie. Tento rok však aj tu prebiehalo všetko trochu inak, takže na konci júla sa ešte expedovali jarné a letné kolekcie a už od 12. augusta začali do skladu prichádzať kontajnery s jesenným a zimným tovarom. A ešte k jednej zmene došlo tento rok. Geis začal zabezpečovať prevádzku e-shopu s tovarom značky TIMEOUT.

Tohtoročná jar vďaka koronavírusovej kríze priala elektronickému predaju v doteraz nevídanej miere a týkalo sa to aj oblečenia. Preto bol sklad e-shopu doplnený vybraným sortimentom značky LEE COOPER. O tovar je veľký záujem – veľmi rýchlo miznú predovšetkým tričká, ale dobre sa predávajú aj šaty alebo mikiny.

Na zabezpečenie projektu sa v spoločnosti Geis podieľa stály tím, ktorý počas niekoľkých rokov získal veľké skúsenosti. Vďaka tomu úspešne zvláda každoročný sezónny nárast. Občasné výkyvy sa samozrejme darí zvládať s pomocou ďalších prevádzok skupiny alebo externých pracovníkov, ktorí sú už na projekte zaučení.

„V módnom svete sa všetko točí okolo častého striedania kolekcií a sezónneho tovaru, ktoré musia byť pripravené do predaja v ideálnom čase. A samozrejme na nové veci musí byť v predajniach miesto, tak že je to permanentný kolotoč. Bezproblémové zvládnutie logistiky je preto veľmi dôležité. Vo firme Geis sme našli spoľahlivého partnera pre dlhodobú spoluprácu. S jeho službami a zodpovedným prístupom sme spokojní,“ hovorí Dana Bačíková zo spoločnosti GUT.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest