Volkswagen Slovakia priekopníkom v oblasti elektromobility

Volkswagen Slovakia priekopníkom v oblasti elektromobility

V bratislavskom závode Volkswagen Slovakia odštartujú výrobu nového derivátu Volkswagen Touareg R. Model, ktorý sa vyrába na Slovensku od roku 2002, dostal plug-in hybridný pohon. Novinka začína schádzať z linky symbolicky 10 rokov od výroby prvého hybridného vozidla koncernu Volkswagen, ktorým bol rovnako model Touareg z Bratislavy.

Nový Touareg R prichádza presne 10 rokov po úplne prvom hybridnom vozidle koncernu Volkswagen. Firma je priekopníkom v oblasti elektromobility. Presne pred 10 rokmi bolo v Bratislave vyrobené prvé hybridné vozidlo koncernu Volkswagen a o tri roky neskôr už Slováci ako prví v koncerne vyrábali čisto elektrické vozidlá Volkswagen e-up!

Hybridný Touareg z roku 2010 využíval tzv. paralelný hybridný systém, ktorého batérie sa dobíjali rekuperáciou, prípadne generovaním elektrickej energie od spaľovacieho motora. Dnes prichádza pod označením Touareg R ako plug-in hybrid. Na jednej strane karosérie sa nachádza otvor palivovej nádrže a na druhej strane je za rovnakými dvierkami umiestnená elektrická zásuvka, čiže jeho batérie je možné dobíjať aj z externého zdroja, rovnako ako plne elektrické vozidlá.

Rodený Slovák Touareg R je zároveň prvým vysokovýkonným modelom R s plug-in hybridným pohonom. Vlajková loď značky Volkswagen v sebe nesie vyváženú symbiózu vysokého výkonu a elektrickej efektivity. Pod kapotou tohto auta sa skrýva spolu 462 koní (maximálny systémový výkon 340 kW) s maximálnym systémovým krútiacim momentom 700 Nm, čím ide o najsilnejšiu a najvýkonnejšiu motorizáciu spomedzi „rodiny“ Touareg.

Vďaka kombinácii pohonu – benzínového spaľovacieho trojlitrového šesťvalca s čisto elektrickým motorom – ponúka tento plug-in hybrid
unikátny zážitok spojený s dravým odpichom a zrýchlením elektrického vozidla z 0 na 100 km/h za menej ako 4,9 sekundy. Na čisto elektrický pohon s nulovými emisiami dokáže ísť až do rýchlosti 140 km/h a následne prepína na spaľovací motor. Vďaka tomu dokáže jazdiť bežné každodenné krátke vzdialenosti výlučne na elektrinu, čo výrazne znižuje jeho emisie v porovnaní s konvenčnými pohonmi.

Bratislavský závod využil aj pri tomto modeli dlhoročné znalosti a skúsenosti s výrobou elektrických vozidiel vďaka vyškoleným odborníkom z vlastných radov. Spolu s modelmi Audi Q7, Porsche Cayenne a Porsche Cayenne Coupé ide už o 4. model z produktového portfólia, ktorý je dostupný aj s alternatívnym ekologickejším plug-in hybridným pohonom. Ako čisto elektrické vozidlá sa v Bratislave vyrábajú Volkswagen e up!, ŠKODA CITIGOe iV a SEAT Mii electric.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest