Česká automobilka nasadila nové roboty od slovenského výrobce

Škoda Auto nasadila další logistické roboty od slovenské společnosti CEIT.

Bezobslužné robotické vozíky nepotřebují magnetickou pásku na podlaze průmyslové haly. Česká automobilka do svých logistických procesů zařadila celkem přes 130 těchto robotů.

Nové logistické tahače skenují prostředí a statické objekty v hale, přičemž dráhy jsou reprezentovány virtuálně, v softwarovém prostředí. Systém importuje půdorys místa nasazení a synchronizuje reálný a virtuální svět. Magnetická páska tak již není potřebná. „Neustále se snažíme inovovat, optimalizovat transportní procesy a zefektivňovat tok materiálu, a to stále pokročilejší automatizací,“ říká David Strnad, vedoucí Logistiky Škoda Auto. Jak doplnil, přechodem k novému typu navigace již nejsou potřebné zásahy do podlahy a výrazně se také zvyšuje flexibilita při úpravě drah.

„Robotické vozíky jsou přímo propojeny na jednotlivá pracoviště v hale a okamžitě se přizpůsobují aktuální situaci, čímž se zvyšuje produktivita. K montážní lince je materiál přivezen přesně v době jeho potřeby,“ vysvětluje Peter Mačuš, technický ředitel CEIT. Podle jeho slov systém vyhodnocuje dopravní podmínky a předává informace důležité pro rozhodování a řízení jednotlivých částí logistického procesu a logistických prostředků. Zároveň shromažďuje informace pro pozdější analýzu a optimalizaci logistiky. Monitorování umožňuje přehledné zobrazení stavu a pozice jednotlivých logistických prostředků. Manažeři logistického procesu navíc mohou ovlivňovat jednotlivé prvky v reálném čase.

První tahač CEIT, včetně automatických periferií, začal jezdit v montážní hale automobilky v září roku 2011. Od té doby společnost dodala do závodu desítky robotických vozíků s množstvím speciální techniky. Součástí aktuální flotily je i nový typ robotického vozíku s nosností až do šesti tun. Logistický systém doplňují automatické periferie, které slouží k přepravě a překládání nákladu.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest