Adler poprvé vlakem

Adler Czech realizovala své první přepravy reklamního textilu z Asie pomocí železnice

Během srpna společnost Adler Czech realizovala své první přepravy reklamního textilu z Asie pomocí železnice, a to do svého logistického centra v Ostravě. „Doposud jsme pro dopravu zboží ze zámoří využívali pouze lodní nebo leteckou dopravu, přičemž letecký transport je pouze na vyžádání zákazníka a s jeho vlastní platbou,“ říká procurement director společnosti Aleksandar Alačkov, který má výrobu v zahraničí a její přepravu ve své gesci. K zahájení nového způsob transportu se Adler chystal už dříve v souvislosti se získáním certifikace uhlíkové stopy a aktuální přípravou podkladů ke stanovení životního cyklu produktu.

Propuknutí celosvětové pandemie nového koronaviru uspíšilo tuto realizaci. „Veškerá námořní přeprava z asijských destinací se v březnu zcela zastavila a doposud nebyla stoprocentně obnovena,“ vysvětluje Aleksandar Alačkov s tím, že přeplněné přístavy nejsou stále schopny přijímat nové zboží.

Důvodem je i skutečnost, že lodní společnosti odstavily zhruba polovinu své přepravní kapacity, což využívají k výměně technologie lodí ovlivňující negativně životní prostředí. Problémy jsou i v důsledku nedostatečného množství posádek. Původní zhruba třicetidenní časový limit dopravy zboží pro firmu Adler z Číny do logistického centra v Ostravě se tak prodlužuje na přibližně 45 dní. V případě železničního transportu se firma dostává na výrazně zkrácený termín 17 dní. Doprava po kolejích je však o čtvrtinu dražší.

„Vzhledem k turbulentní době nedokážeme dnes predikovat, zda a v jaké míře budeme ten který druh dopravy využívat,“ upřesňuje Aleksandar Alačkov. Nicméně za důležitou považuje skutečnost, že je Adler v tomto směru připraven na veškeré možné varianty a může tak diverzifikovat potenciální rizika.

Firma ročně naskladní zhruba 350 kontejnerů, což v absolutním počtu kusů představuje víc než 15 milionů. Adler Czech se zabývá reklamním textilem. Ve svém portfoliu má i segment pracovních oděvů. Společnost nabízí přes 300 různých produktů.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest