Alexandrej Botka: Veľký nárast obratu si vyžaduje neustále hľadanie nových možností modernizácie

Alexandrej Botka: Veľký nárast obratu si vyžaduje neustále hľadanie nových možností modernizácie

Krízu súvisiacu s pandémiou koronavírusu najlepšie zvládli firmy, ktoré mali za sebou automatizáciu alebo digitalizáciu výrobných, logistických či skladovacích procesov. Vďaka inováciám sa spoločnosti dokázali lepšie prispôsobiť novým podmienkam a bez výrazných strát prežiť kritické obdobie. Ako je na tom slovenská pobočka rakúskej firmy Ringana International k.s., a to aj z hľadiska logistiky, o tom sme sa porozprávali s Alexandrom Botkom, riaditeľom spoločnosti.

Vaša spoločnosť nielenže úspešne pôsobí na slovenskom trhu, ale zaznamenala v poslednej dobe aj dynamický nárast toku tovaru. Čomu pripisujete tieto úspechy?

V dnešnej dobe stále viac ľudí vyhľadáva „naozajstné“ produkty, ktoré sa vyrábajú bez nepotrebných prísad. A práve tento súčasný „Boom-segment“ je doménou Ringany, ktorá produkuje čerstvú kozmetiku a výživové doplnky. Zakladatelia spoločnosti, Ulla Wannemacher a Andreas Wilfinger, rozpoznali tento trend a ponúkli klientom čerstvé produkty, ktoré sú aj v oblasti prírodnej kozmetiky výnimočné. Aj vďaka tomu Ringana už po niekoľko rokov zaznamenáva medziročný nárast obratu o 35 až 40%. Kým v roku 2016 bol náš obrat 58,7 milióna eur, v priebehu dvoch rokov sa zdvojnásobil a v roku 2018 dosiahol 78 miliónov eur. A prognóza na rok 2020 je opäť dvojnásobok, teda 150 miliónov eur. Už v roku 2019 sa nám pritom podarilo výrazne prekročiť métu 100 miliónov – s medziročným nárastom o 47,6% sme dosiahli ročný obrat vo výške 116 miliónov eur.

Do akej miery ovplyvnila koronakríza vaše podnikanie?

Rýchlo a flexibilne reagovať na potreby trhu je prirodzene významnou súčasťou konceptu čerstvosti produktov spoločnosti Ringana. Podstatou nášho fungovania sú výroba podľa potreby, rýchla obrátkovosť tovaru a krátke skladovacie časy – to všetko sa zároveň stáva v čase krízy obzvlášť potrebnou výhodou. Navyše už od svojich počiatkov v 90. rokoch stavila spoločnosť na e-shop. Koronakríza dostala mnoho ľudí aj firiem do existenčných problémov, Rinagana však aj počas krízy zaznamenala nárast – od začiatku roku 2020 vzrástol náš obrat medziročne o 34,78%. Práve inovatívny prevádzkový koncept zásielkovej formy predaja e-commerce elementov spojený s osobnou podporou priameho predaja v Multi-Channel-Mix sa totiž v poslednom čase ukázal ako veľmi úspešný a „krízeodolný“ spôsob fungovania. Rast spoločnosti je pritom pozorovateľný nielen pokiaľ ide o finančné ukazovatele, ale aj v oblasti ľudských zdrojov. V období od januára do júna 2020 prijala Ringana v Rakúsku 42 nových zamestnancov a viac ako 40 mladých študentov na prax. Len v Bratislavskej pobočke sme v tomto roku prijali 5 nových zamestnancov a niekoľko brigádnikov.

Rozvoj každej firmy si vyžaduje aj vyššie nároky na logistiku…

Keďže náš medziročný rast je pravidelne naozaj výrazný, tento fakt nám nespôsobuje žiadne vážne komplikácie. Aj keď, samozrejme, niektoré sa nevyhýbajú ani nám. Najväčším problémom sú v dnešnej dobe, asi ako vo väčšine oborov, kvalitní zamestnanci, bez ktorých by sme to nedokázali. Samozrejme, dôležité sú aj investície do manipulačnej techniky a vybavenia baliarne a skladov.

Do akej miery dokážete zvládať skladovacie a logistické procesy?

Logistiku aj skladovanie našich výrobkov si zabezpečujeme v našej réžii v prenajatých skladových priestoroch v Bratislave a v centrále našej spoločnosti v Rakúsku. V Bratislave sídlime v prenajatej budove, kde sme v roku 2016 začínali s priestorom 280 m2 a tromi zamestnancami, momentálne si prenajímame cca 600 m2 plochy plus externý sklad s veľkosťou 350 m2, a počet zamestnancov sa nám vyšplhal na aktuálnych 23.

Pomohla vám zvládať lepšie aktuálnu situáciu inovácia, automatizácia, modernizácia?

Veľký nárast obratu v posledných rokoch si vyžaduje neustále hľadanie nových možností modernizácie a zefektívnenia všetkých procesov tak, aby Ringana zvládla pokryť európsky dopyt. Po tom, ako sme v roku 2013 „recyklovali“ starý a na demoláciu určený supermarket na Ringana Frischewerk, inštalovali sme aj plne automatizovaný robotický skladový systém. Avšak čoskoro sme aj tam dosiahli hornú hranicu kapacity. Z tohto dôvodu realizujeme každý rok významné investície do realít, a tiež do modernizácie technológií. Po otvorení baliarne výživových doplnkov v Bratislave v roku 2016 boli v poslednom období otvorené naše zasielateľské logistické centrá v Mníchove (DE), Bolzane (IT) a Girone (ES), ktoré nám umožňujú rýchlejšiu distribúciu produktov pre našich zákazníkov na týchto trhoch.

Úspešné firmy majú za sebou automatizáciu či digitalizáciu skladovacích, logistických alebo distribučných procesov…

Na jeseň v roku 2019 sme poklepali základný kameň budúceho Ringana Campusu, ktorý sám svojou veľkosťou zatieni všetky naše doterajšie pobočky, a pre región východného Štajerska so slabšou infraštruktúrou je absolútnym pilierom. Na 12 hektárovom pozemku v St. Johann i. d. Haide pri Hartbergu bude len v prvej fáze výstavby preinvestovaných 45 miliónov eur. Vznikne tým výrobná kapacita kozmetických produktov v objeme cca 30 000 kg denne. Ďalšie fázy výstavby sú naplánované na ďalšie roky. Aj v Bratislavskej pobočke sa blížime k našim limitom a boli sme nútení zvýšiť frekvenciu dodávok tovaru i expedície tak, aby sme znížili nároky na priestor. Momentálne sme vo fáze vyhľadávania vhodnej lokality a budovy na presídlenie, ktoré plánujeme na 3. alebo 4. kvartál roku 2021.

Aké máte plány v blízkej budúcnosti?

V tomto čase okrem hľadania nových priestorov rokujeme aj o nákupe novej baliacej technológie na zvýšenie hodinovej kapacity automatizovaného balenia. Vzhľadom na špecifickosť a jedinečnosť našich balení však u nás väčšinu práce robíme stále ručne, žiaden robot zatiaľ nedokáže nahradiť našich zamestnancov.

Priblížili by ste vaše očakávania do konca roka 2020 a prípadne pre rok 2021?

Sme si istí, že aj napriek koronakríze sa nám podarí udržať pozitívny vývoj, a k nášmu cieľu, etablovať Ringanu na všetkých trhoch Európy, sa priblížime opäť o krok bližšie. Po oblasti „D-A-CH Raum“, teda Nemecko, Rakúsko a Švajčiarsko, sa medzi naše hlavné trhy zaradilo Taliansko a Španielsko. V posledných rokoch sa k významným trhom pridalo tiež Francúzsko, Veľká Británia a Poľsko. Vďaka tejto úspešnej kontinuálnej expanzii uspela Ringana na trhu s kozmetikou a výživovými doplnkami. Od marca 2020 sme otvorili trhy v ďalších troch krajinách, a to v Česku, na Slovensku a v Portugalsku.

Hovorí sa o druhej vlne pandémie koronavírusu… ste pripravení na takúto možnú eventualitu?

Vzhľadom na vysoké nároky na štandard čistoty prostredia pri našej každodennej prevádzke nás korona-opatrenia až tak veľmi neprekvapili a neskomplikovali našu prácu. Samozrejme, boli sme nútení zvýšiť opatrnosť a všade, kde to bolo možné, sme využívali home office. Vrásky na čele nám robili len problémy pri objednávaní ochranných pomôcok. Myslím, že druhá vlna nás nemôže už ničím prekvapiť.

 

Autor: Tomáš Szmrecsányi, šéfredaktor časopisu Systémy Logistiky SK

Foto: Tomáš Szmrecsányi

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest