Porsche postaví novú fabriku na Slovensku

Porsche postaví novú fabriku na Slovensku

Nemecká firma Porsche postaví už v blízkej dobe pri Hornej Strede v okrese Nové Mesto Nad Váhom závod, kde budú vyrábať karosérie automobilov. Investícia uprostred koronakrízy prinesie prácu do roku 2040 pre minimálne 1200 zamestnancov a posilní automobilový priemysel na Slovensku. Nový závod bude nemeckého investora stáť približne 250 miliónov eur. Samotné automobily značky Porsche sa vyrábajú pod taktovkou automobilového koncernu Volkswagen.

Výstavba fabriky je druhou etapou už existujúceho projektu „Centrum automatizácie a robotizácie automobilovej výroby Horná Streda“. Týka sa aplikácie výsledkov výskumu a vývoja, ktorý bude prebiehať v technologickom centre, ktoré bude skúmať metódy na spájanie dielov karosérií automobilov, navrhovať a plánovať výrobné linky, testovať kľúčové časti liniek a zabezpečovať montáž a uvedenie liniek do prevádzky.

Časť výroby karosérií automobilov pôjde do lokality existujúceho centra tak, aby sa stalo aj výrobným laboratóriumom pre potreby rozvoja technológií pre výrobu karosérií v rámci koncernu Porsche. Zámer je aktuálne na posúdení vplyvu na životné prostredie (EIA).

Výstavbu plánuje investor v prvom štvrťroku 2024 a rozbehnúť výrobu už v štvrtom kvartáli v roku 2026. V technologickom centre by do roku 2023 mohlo v dvojsmennej prevádzke pracovať cca 150 ľudí. Celkovo sa jedná o pracoviská, umiestnené v ôsmych halách, ktoré budú navonok tvoriť jeden celok.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest