Športové predajne zo siete PPG Group zavádzajú elektronickú výmenu dokladov

Športové predajne zo siete PPG Group zavádzajú elektronickú výmenu dokladov

Spoločnosť PPG Group so svojimi dodávateľmi najnovšie komunikujú prostredníctvom EDI. V elektronicky štruktúrovaných správach posielajú a prijímajú objednávky, dodacie listy a faktúry. PPG Group, pod ktorou spadá najväčšia sieť slovenských športových predajní Exisport a obchody ako Puma alebo Underarmour, plánuje do budúcna prepojiť EDI takisto s umelou inteligenciou.

Hlavným impulzom k zavedeniu elektronickej výmeny dokladov (EDI) boli pre PPG Group zdĺhavé procesy počas príjmu tovaru. „Obvykle posielame jednu veľkú objednávku dvakrát do roka, dodávateľ nám potom tovar posiela priebežne. Doteraz sme museli pri každej dodávke tovaru ručne dohľadať a kontrolovať, či tovar odpovedá pôvodnej objednávke. Zabralo to veľa času a neobišlo sa to bez chýb,“ popisuje Gabriel Galeštok, konateľ PPG Group.

Preto sa vedenie firmy rozhodlo zabezpečiť EDI, ktoré doklady automaticky sleduje a páruje. „Po krátkom on-line prieskume sme oslovili dvoch dodávateľov EDI. Nakoniec sme si vybrali Orion EDI od firmy Grit, u ktorého nám viac vyhovovala cena a zákaznícky servis,” dodáva Gabriel Galeštok.

Implementácia nového systému bola hotová za 2 mesiace. Jej súčasťou bolo aj zapojenie dodávateľov. „Všetkých dodávateľov PPG Group sme kontaktovali a predali im presné pokyny, ako EDI aktivovať alebo na ňu prejsť. Klient v tomto ohľadu nemusel nič riešiť,” popisuje proces David Reichel, produktový manager Orion EDI v spoločnosti Grit.

PPG Group si od mája 2020 vymieňa doklady elektronicky s 15 kľúčovými dodávateľmi tovaru z celého sveta a do budúcna počíta s ďalšími. Elektronicky posiela a prijíma všetky objednávky, dodacie listy a faktúry pre všetkých 21 predajní vrátane ich e-shopov. S EDI denne pracuje IT oddelenie, skladníci, obchod i oddelenie účtovníctva.

Predajca športovej výbavy má s EDI plány takisto do budúcna: „Chceme implementovať umelú inteligenciu, ktorá zrýchli proces doplňovania tovaru. Napríklad vytvorí objednávky na chýbajúce kusy. To by bez automatického prúdenia dokladov prostredníctvom EDI nebolo možné,” vysvetľuje Gabriel Galeštok.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest